Culisele şedinţei Coaliţiei: PNRR, esenţial în evaluarea miniştrilor. Ce au mai discutat liderii Puterii în spatele uşilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ultima şedinţă a Coaliţiei s-a axat mai ales pe discuţiile legate de implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în funcţie de acesta fiind evaluaţi şi miniştrii. A doua temă importantă a fost legată de măsurile economie pe termen scurt şi mediu, Nicolae Ciucă subliniind că nu acceptă modificări pe probleme de fiscalitate până la finalul anului, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

În primul rând, accentul a fost pus pe faptul că România trebuie să bifeze nu doar jaloanele şi ţintele din T2/2022, adică a doua perioadă de raportare, ci şi cele câteva restanţe. Iar îndeplinirea acestor obiective va conta la evaluarea miniştrilor şi secretarilor de stat de la finalul lunii iunie. În acest moment, potrivit surselor „Adevărul” din Coaliţie, fiecare partid are propria listă de miniştri indezirabili. De exemplu, PNL ar vrea înlăturarea lui Novak Eduard de la Ministerul Sportului, după mai multe momente controversate legate de raportarea sa la simboluri ale României sau atitudini din branşa sa pe această problematică. O a doua „oaie neagră”, din perspectivă liberală, este Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, criticat pentru modul cum gestionează o instituţie esenţială, mai ales pe vreme de criză, dar şi pentru atitudinea sa, considerată arogantă. De altfel, surse din PSD susţin pentru „Adevărul” că nici liderii social-democraţi nu-l prea au la inimă pe Câciu.

În cazul în care s-ar pune pe masă varianta schimbării de miniştri, şi PSD îl are pe lista neagră pe Virgil Popescu, titularul de la Energie. Social-democraţii nu se sfiesc nici acum să critice măsurile luate de Ministerul Energiei în perioada 2020-2021, printre acestea şi liberalizarea pieţei la gaze. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, şansele cele mai mari ar fi ca atenţia evaluării să fie mutată pe secretarii de stat, adică pe un consens privind delegarea de atribuţii către aceştia, pentru a putea fi implicaţi activ în guvernare. Un secretar de stat fără atribuţii delegate e o prezenţă mai mult simbolică în instituţie. Adică semnează condica şi încasează o leafă lunară de aproximativ 10.000 de lei.

Reducerea cheltuielilor

Un alt criteriu al evaluării ar urma să fie şi îndeplinirea sarcinii de a reduce cheltuielile în fiecare minister cu 10%, un obiectiv anunţat de Coaliţie pe lista de măsuri privind strânsul curelei. Inclusiv unele ministere ale PSD vor avea o sarcină grea, cum e cazul celui al Muncii, dat fiind că majoritatea fondurilor de la acesta merg în zona de salarizare.

La şedinţa Coaliţiei, Nicolae Ciucă a transmis din nou că nu vrea modificări până la finalul anului în ceea ce priveşte Codul fiscal. Pe de altă parte, PSD insistă să fie eliminată posibilitatea să ai microîntreprinderi fără salariaţi, să taxeze mai mult activităţile independente, dar ar vrea şi impunerea unei taxe de solidaritate. Taxa de solidaritate e un subiect sensibil al negocierile interne, însă e posibil ca PNL să o accepte, ca să închidă un alt capitol delicat, adică impunerea impozitării progresive.

Prorogarea măririlor, ignorată

Liderii Coaliţiei au uitat să mai discute despre speţa prorogării intrării în plată a măririlor de lefuri pentru demnitari, după ce Parlamentul a decis noi creşteri de salarii la începutul săptămânii. Surse liberale susţin pentru „Adevărul” că mai întâi este aşteptată pronunţarea CCR pe speţă, fiind posibile probleme de neconstituţionalitate, pe formă, nu neapărat pe fond. Apoi, va urma şi discuţia privind ceea ce este de făcut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite