Ciucă, despre măsurile luate pentru minoritatea românilor din Ucraina: Va beneficia de aceleaşi drepturi, precum  minoritatea ucraineană în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelensky şi Nicolae Ciucă FOTO Profimedia
Volodimir Zelensky şi Nicolae Ciucă FOTO Profimedia

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că, în cadrul discuţiilor cu liderii ucraineni din timpul vizitei la Kiev, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că minoritatea română din această ţară va beneficia de aceleaşi drepturi, în oglindă, cu cele de care beneficiază minoritatea ucraineană în România.

„În ceea ce priveşte continuarea dezvoltării relaţiilor dintre cele două state, un subiect aparte l-a constituit minoritatea românească din Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ciucă privind discuţiile cu liderii ucraineni, purtate în timpul vizitei la Kiev. 

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că cetăţenii români din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi, precum cei din România. „Vreau să transmit că preşedintele Zelenski a subliniat că minoritatea românilor va beneficia de aceleaşi drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România. Am subliniat că ei sunt cetăţeni ucraineni, că îşi fac datoria faţă de ţara lor şi că trebuie să beneficieze de sprijinul Autorităţilor ucrainene pentru tot ceea ce înseamnă păstrarea identităţii de limbă, identităţii culturale şi acest aspect îl facem şi noi în România cu minoritatea Ucraineană”, a mai explicat Ciucă. 

Premierul României a mai completat că a prezentat oficialilor ucraineni „faptul că România are deja 45 de şcoli în limba ucraineană, are şapte licee în care se predă în limba ucraineană. „Am precizat că la nivelul Ministerului Educaţiei au fost luate măsuri, astfel încât copiii ucraineni să poată să beneficieze de această facilitate a derulării orelor online, fiind asigurate tablete pentru ca ei să poată să beneficieze mai uşor de această modalitate de continuare a cursurilor”, a mai spus Ciucă, explicând că „deja avem peste o mie de copii ucraineni care sunt înscrişi în şcolile din România”. 

„Etnicii români sunt buni cetăţeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite