Cioloş îi cere lui Barna „să facă un pas în spate”: Sper că va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş  FOTO Inquam Photos / George Călin
Dacian Cioloş  FOTO Inquam Photos / George Călin

Dacian Cioloş, actual preşedinte al USR, a explicat într-un mesaj pe Facebook situaţia de conflict cauzată în urma propunerii unui proiect de modificare a statutului formaţiunii pe care o conduce. De asemenea, liderul USR l-a criticat pe fostul preşedinte de partid, Dan Barna, afirmând că „trebuie să facă un pas în spate” ca să nu se mai regăsească în situaţii politice dificile”.

„O discuţie necesară despre viitorul partidului nostru a luat forma unei lupte interne, ce poate pune în pericol funcţionarea noastră, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS şi ameninţă imaginea publică a partidului. Din acest motiv, doresc să clarific acest moment pe care îl traversăm”, a scris preşedintele USR pe Facebook. 

Dacian Cioloş a explicat că a propus un proiect care îi este „cerut” prin stat şi care reprezintă propunerea unei reforme pe care şi-a asumat-o în campania internă pentru conducerea formaţiunii politice. 

„Le-am propus colegilor din Biroul Naţional un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situaţie dificilă politic şi că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători şi a modului în care înţelegem să funcţionăm politic. Proiectul pe care l-am prezentat ieri în Biroul Naţional este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru preşedinţia partidului: o propunere de reformă şi de restructurare. Bineînţeles că mi-aş dori ca la această reformă să punem cu toţii umărul. Cine vrea să aducă soluţii e mai mult decât binevenit. Să îl citeşti în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje şi jignitor pentru colegii care pot citi şi înţelege cu ochii şi cu mintea lor”, a explicat Cioloş. 

Liderul USR a completat că „„proiectul e pe masa Biroului Naţional, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toţi membrii), voi organiza dezbateri şi voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alţii de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea şi alţi oameni competenţi care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR”.

„Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înţeles. Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că preşedintele - adică eu - ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii. Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloş şi Barna. Nu trebuie să fie. Invitaţia mea de deschidere include şi acest mesaj, că e timpul să creştem lideri alternativi pentru binele acestui partid şi credibilitatea ofertei sale politice”, a mai completat Cioloş.

Actualul lider al USR l-a criticat pe fostul preşedinte al formaţiunii, Dan Barna, arătând că i-a oferit „mai multe şanse” şi i-a propus chiar să lucreze ca prim-vicepreşedinte al partidului.. 

„Consider declaraţiile şi acţiunile lui Dan o stângăcie, dar şi o forţare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Şi contrar regulilor noastre interne. Înţeleg că este nemulţumit şi că se simte în faţa unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înţeles semnificaţia gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de şedinţa de BN şi obiecţiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat.

Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru şi maturitate politică poate să confunde propriile umori şi dezamăgiri cu realitatea şi cu faptele pe care le are în faţă. Îi înţeleg neputinţa în a accepta pierderea funcţiei de preşedinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe şanse şi i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreşedinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele şi stângăciile politice şi din campania prezidenţială 2019 şi ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi şi ca organizaţie. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine şi nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputinţă şi automulţumire”, mai susţine Cioloş. 

Preşedintele USR şi-a exprimat regretul faţă de situaţia prezentă, afirmând că fostul lider al formaţiunii trebuie să „facă un pas în spate”, ca să nu se mai regăsească în „situaţii politice dificile”. „Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate şi să îşi ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic şi a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situaţii politice dificile. Regret că am ajuns în această situaţie şi sper că va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declaraţii lipsite de adevăr. Colegilor şi susţinătorilor USR le cer putere şi încredere, pentru că avem mult de muncă şi puţin timp la dispoziţie”, a mai transmis Dacian Cioloş. 

„Repet pentru toţi colegii şi opinia publică: nu plec nicăieri, sunt aici ca să construiesc şi să ajut la coagularea unui partid care să poată oferi României speranţă şi soluţii. Viitorul României depinde de cum vedem noi viitorul nostru şi responsabilitatea este uriaşă. Facem un prim pas prin dezbaterea soluţiilor pe care le considerăm necesare intern, dar avem enorm de muncă pentru a merita votul cetăţenilor. Vă propun să nu cucerim puterea, să nu fim războinici şi agresivi, ci înţelepţi şi profesionişti şi să câştigăm încrederea românilor înainte de a cere puterea politică”, le-a mai transmis liderul USR colegilor de partid. 

În şedinţa de joi a conducerii USR, programul de reformă prezentat de Dacian Cioloş, care cuprindea numeroase modificări, ar fi stârnit nemulţumirea colegilor de partid

În urma schimbului de mesaje interne, inclusiv cu Dan Barna, au circulat informaţii conform cărora liderul USR a ameninţat cu demisia, dar şi cu separarea grupurilor parlamentare, dacă programul său nu este acceptat. Liderul USR a cerut un vot pentru propunerile sale până luni, în caz contrar ar fi afirmat că părăseşte conducerea, fapt care a fost ulterior infirmat de Dacian Cioloş. „Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”, a declarat Dacian Cioloş, pentru News.ro.

Citeşte şi: Scandal în USR. Motivul pentru care Dacian Cioloş ameninţă cu demisia de la şefia partidului. Barna: În opinia ta, nimic nu funcţionează

Barna cere demisia lui Chirica şi îl atacă pe Cioloş: Mesajul ar fi trebuit să vină de la preşedintele USR. Dar Dacian e ocupat cu altele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite