Scandal în USR. Motivul pentru care Dacian Cioloş ameninţă cu demisia de la şefia partidului. Barna: În opinia ta, nimic nu funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Dacian Cioloş a anunţat joi conducerea USR reunită în Biroul Naţional că va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului dacă programul său ce conţine mai multe schimbări radicale şi reforme interne va fi respins. Liderul USR a cerut un vot pentru propunerile sale până luni.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedinţa conducerii USR, Dacian Cioloş îşi asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, şi o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

„Voi cere votul colegilor din BN pe acest program în şedinţa de luni. Este un plan cu acţiuni de strategie externă, dar şi cu măsuri de coerenţă internă, toate cu propuneri şi termene clare de implementare”, le-a transmis Cioloş, liderilor USR.

Printre reformele cerute de Dacian Cioloş se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea şedinţelor Biroului Naţional.

Dacian Cioloş propune şi declanşarea unui congres extraordinar şi modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporţional.

În plus, el cere dublarea Biroului Naţional (dominat acum de ex-USR-işti) cu membri din societatea civilă mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea Biroului Naţional.

Şedinţa în care s-a discutat documentul a fost una din care n-au lipsit tensiunile. Doleanţele lui Dacian Cioloş nu au fost primite cu entuziasm în Biroul Naţional. Ba chiar, Radu Mihaiu, potrivit unor surse participante, l-a întrebat direct: „Dacian, îţi place ceva la partidul ăsta?”

„A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional în sensul că preşedintele partidului, conform Statului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere, legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului. Elementul surprinzător a fost, dacă nu votaţi acest program eu îmi depune mandatul. Ceea ce a fost o surpriză pentru colegii din Biroul Naţional pentru că e preşedinte proaspăt ales, ne aşteptam să discutăm despre programul şi despre strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziţie consistent pe care reprezentăm şi a fost cumva o reacţie surprinzătoare. Nu a fost o reacţie, a fost o decizie comunicată foarte calm şi explicit de preşedintele partidului”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Dan Barna.  

Acesta a anunţat că luni este următoarea şedinţă de Biroul Naţional.  

„Ne-a anunţat că va supune acel program pe care l-a prezentat şi ne-a comunicat că luni va solicita votul Biroului Naţional asupra lui”, a mai declarat Barna.  

Întrebat dacă Dacian Cioloş are probleme în a prelua partidul, Dan Barna a afirmat: ”Eu zic că nu, tocmai de asta a fost surprinzătoare poziţionarea de azi pentru că, cu excepţia unor elemente de management intern, care sunt total irelevante pentru cetăţenii României, toate propunerile legate de poziţionările politice au fost susţinute în umanimitate în Biroul Naţional. Poziţia preşedintelui a fost susţinută. 98% dintre poziţiile susţinute de preşedinte au avut susţinere”.  

„Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal”, a adăugat Dan Barna.  

Barna către Dacian Cioloş: În opinia ta, nimic nu funcţionează

„Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situaţia în care tu ai câştigat Preşedinţia. Am recunoscut fair rezultatul. În acelaşi timp, nu ţi-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Naţional. Am aflat şi din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare. Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcţionează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete şi comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu ştim. Practic ne propui golirea de sens a USR şi înlocuirea cu comitete şi comiţii.

Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge aşa, când nu îţi convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democraţiei.

Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în faţă cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec şi arogant: votaţi sau plec.

Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? Propui digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemni membrii să le folosească mai mult.

Dacian, e parte din jobul tău să construieşti consens. De altfel, asta ai promis. Ţi-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Şi vrei să înlocuieşti USR cu comitete alese de tine.

Şi cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcţionat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ţi-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali. Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să îşi valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieşit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile.

În rest, Biroul Naţional ţi-a votat tot ce ai propus.”, a scris Barna, într-un mesaj intern, pe grupurile partidului, publicat în exclusivitate de G4Media.

Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, în 25 ianuarie, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că USR are nevoie să îşi rezolve nişte probleme interne şi să depăşească fracturile care încă există după fuziune.  

”Există o majoritate în Biroul Naţional, care este alta decât a preşedintelui”, a spus Cioloş, arătând că ”există dispute şi în unele filiale”. 

Noua conducere a USR  a fost aleasă în cadrul Congresului desfăşurat la Romexpo. Biroul Naţional are 24 de membri, dintre care primii şapte, în ordinea numărului de voturi, sunt vicepreşedinţi. Au obţinut cele mai multe voturi Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Anca Dragu, Ionuţ Moşteanu, Allen Coliban şi Claudiu Năsui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite