Ce şanse are Opoziţia să o demită pe Dăncilă. PSD, singurul partid care a reuşit să treacă două moţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoitatea pentru Guvernul Dăncilă e asigurată de către Liviu Dragnea, liderul PSD. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Majoitatea pentru Guvernul Dăncilă e asigurată de către Liviu Dragnea, liderul PSD. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Aritmetica parlamentară arată că Opoziţia mai are nevoie de peste 50 de voturi pentru a o demite pe Viorica Dăncilă şi echipa ei de miniştri. În ultimele două decenii, doar două moţiuni de cenzură au trecut, ambele iniţiate de PSD, una chiar împătriva propriului Guvern.

163 de semnături sunt pe moţiunea de cenzură a Opoziţiei (formată din PNL, USR, PMP şi Pro România) î,potriva Guvernului Dăncilă. Pentru a trece o moţiune de cenzură sunt necesare 233 de voturi, ceea ce înseamnă că OPoziţia mai are nevoie de 70 de voturi. În prezent toate formaţiunile anti-PSD au 164 de voturi. Aşadar, cei care o vor plecată de la Palatul Victoria pe Viorica Dăncilă ar mai avea nevoie de 69 de voturi, care pot veni de la UDMR, de la Minorităţi, dar şi din partea nemulţumiţilor din PSD. 

Însă o problemă e şi faptul că absenţa probababil va fi mare, în condiţiile în care votul pe moţiune e stabilit joi, la o zi după terminarea lucrărilor obişnuite din Parlament. 

Opoziţia nu a avut rezultate prea bune nici la precedentele moţiuni de cenzură. De exemplu, când au încercat să demită Guvernul Tudose au strâns 159 de voturi, cu 74 mai puţine faţă de cât aveau nevoie. Prima încercare de demitere a lui Dăncilă, din luna iunie, nu a avut sorţi de izbândă: doar 166 de voturi. 

De altfel, în ultimele decenii doar de două ori a reuşit o moţiune de cenzură. Prima dată s-a întâmplat în 2012, când USL, format din PSD şi PNL, au demis Guvernul Ungureanu. Apoi, al doilea Guvern demis a fost cel condus de Sorin Grindeanu. Pe Grindeanu l-a demis exact PSD, partidul care-l trimisese la Palatul Victoria, moţiunea de cenzură din iunie 2017 trecând cu  241 de voturi „pentru“, adică cu 8 mai mult decât erau necesare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite