Ce riscuri sunt ca „9 mai Iaşi“ să repete „10 august Bucureşti“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din păcate, n-am auzit de vreo analiză la nivelul PSD despre riscurile şi neajunsurile create de mitingul anunţat pe 9 mai în Iaşi. Toată conducerea PSD este convinsă că are dreptul să blocheze un oraş întreg pentru o zi întreagă, că poate „chinui“ 40.000 de oameni aduşi cu ameninţări la miting, dar care să ilustreze „dragostea“, „stima şi mândria“ faţă de conducătorii iubiţi ai PSD. „Genele“ comunismului sunt vizibile la Dragnea şi ai săi.

Mi-e teamă că realitatea va fi cu totul alta

Repetarea mitingului din 20 aprilie. Majoritatea ieşenilor nu înţeleg de ce mai trebuie un alt miting, după cel din 20 aprilie, un miting penibil, la sfârşitul căruia Dragnea a fugit ascuns într-un microbuz cu geamurile fumurii. Ca să se răzbune pentru acel eşec? Pentru a demonstra ţării cine-i „jupânul“? Ca să creeze imaginea falsă că PSD este extrem de iubit în Moldova? De ce nu a programat acest miting în Ardeal, la Timişoara sau la Bucureşti? Întrebări fără răspuns. Cel mai probabil este că Dragnea funcţionează în „wishful thinking“.

Blocarea unui oraş întreg pentru 24 de ore, într-o zi de lucru. Sigur că impresionante forţe de ordine, jandarmi, poliţie, vor fi desfăşurate în Iaşi cu cel puţin 12 ore înainte de eveniment. Este vorba de 40.000 de oameni, care trebuie aduşi cu peste 1000 de autocare, transportaţi, debarcaţi, dirijaţi spre Piaţa Unirii din Iaşi. Oraşul este mic, circa 250.000 de locuitori, centrul său nu se compară cu Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu cele 6-7 bulevarde adiacente extrem de largi. Prin Piaţa Unirii din Iaşi trec principalele linii de transport în comun, în jurul Pieţei îşi au sediile principalele corporaţii care funcţionează cu zeci de mii de salariaţi. Principalele licee şi facultăţi, cu mii de elevi şi studenţi. Cum vor ajunge aceştia la serviciu sau la unităţile de învăţământ dacă tot centrul va fi blocat? Unde vor fi parcate cele circa 1000 de autocare fără să blocheze şi ele circulaţia din Iaşi? A calculat cineva care sunt costurile paralizării unui oraş întreg într-o zi lucrătoare? Ce rezultate va obţine PSD, în judeţul Iaşi, după doar două săptămâni, la alegerile europarlamentare şi la referendum? Ce se va întâmpla cu spaţiile verzi şi cu florile aflate acum în Piaţa Unirii din Iaşi? Mi-e teamă că nu.

Relaţia dintre forţele de ordine şi manifestanţii anti PSD

Au fost evenimente la care au participat mii de ieşeni care sunt împotriva actualului regim politic. La aceştia se adaugă acum cei care sunt în imposibilitatea de a-şi derula activităţile normale din ziua de 9 mai.

Este clar că vor fi aduse forţe de ordine din afara judeţului Iaşi, şi pentru că în judeţ nu există suficiente forţe de ordine, şi pentru că, eventual, cele din municipiul Iaşi nu vor acţiona cu suficientă promptitudine împotriva concetăţenilor lor. Alte sute de autocare venite din alte judeţe, cu ce costuri? Cine le plăteşte, PSD? Sau bugetul de stat doar pentru ca Dragnea să-şi satisfacă orgoliul de „jupân“ absolut al întregii ţări?

Câţi manifestanţi anti PSD vor veni să protesteze şi ei împotriva PSD, nu se ştie. Pe reţelele de socializare multe ONG-uri şi asociaţii se organizează şi ele. Dacă vor fi câteva mii de persoane, vor putea fi ţinute în ţarcuri create de garduri metalice de către forţele de ordine? Fără incidente violente? Tare mi-e teamă că nu. Dacă aceşti manifestanţi anti PSD se vor infiltra printre manifestanţii aduşi de PSD şi la un moment dat se vor manifesta cu fluierături şi huiduieli, se vor extinde represaliile asupra tuturor manifestanţilor? Greu de precizat şi anticipat.

Iată la ce concluzie ajung procurorii militari care anchetează în dosarul 10 august:

„În fapt s-a constatat că, mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulenţe - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.“

Eventuala represiune a manifestanţilor anti-PSD de la Iaşi din 9 mai se potriveşte exact în descrierea de mai sus. Aşa că, dacă vor fi incidente violente ca în 10 august, încadrarea juridică este deja realizată, iar ancheta va merge mult mai repede.

Cine este responsabil de securitatea mitingului de la Iaşi?

În opinia mea, premierul Viorica Dăncilă. Ministrul de Interne şi forţele de ordine nu se subordonează lui Dragnea, ci premierului României. De la acesta ar trebui să vină ordinele şi măsurile pentru protejarea vieţii şi bunurilor ieşenilor. Dacă premierul nu înţelege, şi nu-şi asumă aceste responsabilităţi, va putea fi acuzată, cel puţin, de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De altfel, premierul nu vine la mitingul de la Iaşi tocmai pentru că înţelege care sunt riscurile. Dar chiar şi fără prezenţa sa la Iaşi, premierul rămâne răspunzător, ca şef al ministrului de Interne, pentru ce se va întâmpla pe 9 mai.

Suprapunerea cu summit-ul de la Sibiu

Probabil că neîntâmplător, tot pe 9 mai are loc la Sibiu summit-ul informal al şefilor de stat şi de guvern, membri ai Consiliului European. Un summit important, căreia trebuie să i se acorde toată atenţia din punct de vedere al securităţii şi vizibilităţii în plan intern şi extern. Sunt sute de ziarişti străini aflaţi în ţara noastră, cu ocazia acestui important eveniment. Ce vor relata ei lumii întregi dacă, aşa cum se aşteaptă primarul Chirica, ar putea avea loc incidente violente la Iaşi pe 9 mai?

Concluzie

Este posibil ca mitingul de la Iaşi să se desfăşoare fără evenimente majore, de natură a periclita ordinea publică, securitatea persoanelor şi a bunurilor lor. Chiar şi aşa, la votul din 26 mai, PSD va deconta blocarea unui oraş întreg, într-o zi de lucru, pierderile materiale enorme suferite de persoane şi firme, neajunsurile suferite de 40.000 de oameni care vor fi deplasaţi din oraşele lor, fără a li se asigura condiţiile necesare într-o nouă locaţie, nici măcar cele de igienă personală. Ce va rămâne în urma participării a 40.000 de oameni la un miting intr-un oraş mai degrabă concentrat în centrul său? Ce voturi va mai strânge PSD din judeţul Iaşi la alegerile din 26 mai, în urma neajunsurilor create de acest miting? Până la urmă, fiecare partid pe „limba“ lui piere. Şi a conducătorilor lui.

UPDATE

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite