Bătaia cu trafaletul ortodoxiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata, am intrat într-o nouă etapă de dezvoltare a clase politice în România. Ani de zile ne-am văitat că nu se schimbă nimic, că nu se reformează nimic, că vechea şi noua generaţie de oameni politici sunt o apă şi un pământ, aceiaşi demagogi şi populişti de proastă factură care au populat partidele în mod egal de la dreapta la stânga numărând.

Dar, realitatea ne contrazice. Noua generaţie inovează. Noua generaţie are imaginaţie. Noua generaţie schimbă mesajul. Şi încă în ce mod!

Spuma, crema, topul generaţiei de 40 de ani şi puţin peste a găsit să se ia la bătaie cu trafaletul ortodoxiei. Profitând de un moment de neatenţie al Prafericitului, Ponta, Predoiu, Funeriu au subtilizat unealta devenită celebră şi au început să se altoiască la mir, tocmai în moalele capului. Aşa ca între ortodocşi, ca să vadă şi electoratul cu ascultare de preot, nu numai în cele duhovniceşti, dar şi în cele politiceşti, cum stă situaţia şi cine este mai mândru şi mai ortoman în calitate de român. Român, român, nu aşa, etnic minoritar şi protestant pe deasupra.

 Ortodoxia, pretextul deturnării campaniei prezidenţiale

Că, Victor Ponta a început zavera, asta nu e prea surprinzător. Echipa lui de campanie a luat rezultatele de la recensământ a văzut că 88% din populaţie se declară ortodoxă, a văzut că în sondaje Biserica stă fie pe primul, fie pe al doilea loc, la concurenţă cu Armata şi s-a convins că a rezolvat campania electorală. Plus că, oricând fondul de rezervă al primului ministru şi alte alocări bugetare pot fi rapid reorientate spre renovări de biserici, întru mulţumirea vrednicilor credincioşi şi a cuviosului cler.

Adică, n-ar strica să afle votanţii, când merg la biserică, în ce fel mai stă situaţia din ţară şi, mai ales, că un candidat care nu e ortodox ar putea deveni preşedintele României. Dacă nu suntem vigilenţi şi informaţi, desigur.

Pentru o echipă de campanie un astfel de mesaj este cel mai uşor de construit. Ce să-ţi mai baţi capul cu economie şi politică internaţională? Păi acolo e de muncă, stimabile! Ce, nenicule, ne trebuie nouă să discutăm despre axe strategice şi despre criza mondială? Păzea că vine papistaşul - nu e el papistaş, ba din contră, dar cam ăsta e mesajul - şi ne atentează la biserica strămăşească. Iar, când vine vorba de mândria de a fi român, mă-nţelegi, odată pun mâna pe trafalet şi-l altoiesc pe nemeric, să-i piară cheful să mai umble creanga pe uliţă după voturile cinstiţilor cetăţeni!

Dar nu ajunge o măciucăla un car de oale, că se simte şi Daniel Funeriu dator să intervină, pe motive patriotice. Are domnia-sa informaţii precum că o parte a mult iubitei Biserici e infiltrată de agenţii Mocovei! Şi noi stăm cu mâinile în sân. Dar n-are domnule şi Biserica asta un SRI, un birou de intelligence să caute pe sub sutană, să pipăie la epoleţi? Noroc cu Funeriu că şi-a asumat benevol sarcina şi cum nu prea are ce să mai facă pe la PMP, după ce i-a bătut obrazul doamna Udrea pe motiv că iarna nu-i ca vara şi nici partidul ca Sorbona, s-a apucat omul să vegheze asupra agenţilor Rusiei strecuraţi în amvon.

De la Predoiu ne aşteptam să vorbească despre reforme. Ţi-ai găsit! Prim-vicele PDL, acum creştin cu acte în noua Alianţă, îi zice lui Ponta de bine, aşa ca de la ortodox la ortodox. Nu e frumos, domnule Ponta să zici de credinţa omului, să învrăjbeşti lumea pe chestiuni religioase. Nu e deloc frumos, dar dacă mai pui gaz pe foc nu strică. La rigoare, Iohannis îi ia locul lui Predoiu în cursa prezidenţială şi nu strică să-i iei apărarea cât mai vocal pentru a arata şi mai puternic că Iohannis nu e ortodox. Dai şi în Ponta şi în Iohannis în acelaşi timp şi mai eşti şi corect din punct de vedere politic!

Treaba e că, în toamnă nu sunt alegeri pentru Consiliul Bisericesc, ci pentru preşedinţia României. Dacă nu s-a schimbat Constituţia între timp, preşedintele nu prea răspunde de partea bisericească. El are treabă cu siguranţa naţională, politica externă, păstrarea echilibrelor în societate. Candidaţii ar trebui să spună multe pe aceste teme, dar subiectul cu ortodoxia este foarte bun ca să deturneze dezbaterea prezidenţială. Ceea ce s-a şi întâmplat. E drept, cu asemenea abordări venite de la tânara generaţie, nici n-ai la ce să te aştepţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite