Aspen România: Este foarte important ca în această perioadă de criză să nu uităm de valorile noastre democratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Aspen România a transmis miercuri o scrisoare deschisă în care transmite, în contextul crizei de coronavirus, că „numai prin revenirea la angajamentele şi principiile esenţiale societatea şi ţara noastră vor ieşi din această criză mai puternice, mai sănătoase şi mai încrezătoare”.

Scrisoarea integrală din partea Membrilor Institutului Aspen România:

„Fii puternică, România – ne aflăm într-o situaţie dificilă şi doar împreună o putem depăşi!

Începem această scrisoare deschisă prin afirmarea credinţei puternice în capacitatea noastră, ca naţiune, de a rezistenta şi în puterea de a depăşi cu succes situaţia actuală creată la nivel medical, social şi economic de către pandemia de COVID-19.

Membrii Institutului Aspen România susţin acest mesaj şi se angajează, acum mai mult ca oricând, să acţioneze conform pilonilor ce pot facilita ceea ce noi numim Reîntoarcerea către România.

Ghidaţi de valorile noastre de bază, apelul nostru este adresat întregii societăţi, decidenţilor din mediul public şi privat, persoanelor, precum şi instituţiilor şi se bazează pe convingerea fermă că numai prin revenirea la angajamentele şi principiile esenţiale societatea şi ţara noastră vor ieşi din această criză mai puternice, mai sănătoase şi mai încrezătoare.

Astfel, ne angajăm şi facem un apel pentru respectarea următoarelor principii:

Reîntoarcerea către Solidaritate

Având în vedere nivelul actual al fracturii din societate, este momentul să promovăm un discurs mai constructiv şi mai incluziv din punct de vedere social, economic şi civic. Cei care locuiesc în oraşe şi cei care locuiesc la sate, antreprenori şi angajaţi, angajaţi în sectorul public precum şi în sectorul privat, românii de acasă, precum şi cei de peste hotare – cu toţii avem nevoie de unitate, solidaritate, sprijin şi speranţă. În acest scop, este necesară o serie de acţiuni din partea tuturor celor care coordonează discursul public.

Este momentul să recunoaştem că în timpul unei ameninţări de o asemenea amploare, fiecare dintre noi poate avea un rol şi ar trebui să ne unim eforturile pentru a-i sprijini în special pe cei care se află în prima linie de luptă: medicii, asistenţii medicali şi personalul medical din spitale, personalul însărcinat cu siguranţa publică, angajaţii din sectoarele de retail, farmaceutic şi bancar ce continuă să îşi servească clienţii pentru nevoile lor critice, funcţionarii publici, companiile şi persoanele care contribuie la acoperirea mijloacelor de siguranţă şi supravieţuire. A sosit timpul să înţelegem că patriotismul se referă la solidaritate – nu la naţionalism, că loialitatea faţă de ţară se referă la slujire şi sacrificiu – nu la identitate egoistă.

Nu în ultimul rând, este momentul să conştientizăm că România este în mod special expusă, având un număr ridicat de persoane în vârstă, comunităţi izolate şi vulnerabile, familii sărace, ce sunt cu toţii acum lipsiţi de apărare. Vom fi atât de puternici şi rezistenţi pe cât vor avea ei nevoie. Şi în acest sens, trebuie să regândim sprijinul pentru ei în cadrul unui parteneriat public – privat.

Reîntoarcerea către Expertiză şi Încredere în Serviciul Public şi către o Mai Bună Cooperare între cei 3 Piloni ai Societăţii: Public, Privat şi Neguvernamental

Împrejurările actuale ne determină să conştientizăm cât de mult contează expertiza şi încrederea. Şi ne determină, totodată, să ne dăm seama cât de important este să tratăm guvernul şi serviciul public ca un spaţiu al seriozităţii şi al principiilor. În realitate, acestea sunt lucrurile pe care majoritatea cetăţenilor aşteaptă să le vadă în aceste zile.

Pentru aceasta, ne reafirmăm angajamentul de a-i sprijini pe cei care au ales să urmeze datoria patriotică de a lucra în administraţie. Nu numai că vom continua să investim în programe de tipul Public Service Leadership Program, dar ne vom concentra şi asupra zonelor critice care necesită construirea de expertiză. Şi ne vom implica în formate de tip public-privat în cadrul cărora competenţele, resursele şi rapiditatea de acţiune din sectorul privat ar putea aduce o contribuţie esenţială. Facem apel la aprofundarea oportunităţilor pe care le oferă consultarea public – privat-neguvernamental în beneficiul României. Pentru că problemele ar trebui să conducă la soluţii şi nu la divergenţe.

Reîntoarcerea către Expertiză şi Încredere în Serviciul Public şi către o Mai Bună Cooperare între cei 3 Piloni ai Societăţii (Public, Privat şi Neguvernamental) necesită, de asemenea, o recunoaştere a faptului că încrederea publică este crucială – şi că încrederea se bazează pe a spune adevărul. Facem acest apel pentru Reîntoarcerea către România cu onestitate faţă de punctele forte ale ţării noastre, dar şi faţă de punctele care încă trebuie consolidate, pentru a evita calea periculoasă a populismului şi a fricii. Trebuie să ne asigurăm că Reîntoarcerea către România nu înseamnă autarhie şi izolare. Cu toţii trăim şi vrem să prosperăm în România – cu toţii ar trebui să contribuim atunci când suntem chemaţi să servim şi să sprijinim ţara. Nimeni nu doreşte răul nimănui – acest principiu ar trebui să constituie baza pentru a interacţiona constructiv toţi reprezentanţii societăţii.

În acelaşi timp, sectorul privat ar trebui să adopte într-o măsură mai mare un nou tip de capitalism care să ţină cont mai mult de nevoile societăţii, bazat pe un sens reînnoit al misiunii sale. La urma urmei, când se va încheia această criză, este în defavoarea tuturor părţilor să privim înapoi şi să împărţim companiile în două categorii – cele care acţionează nu numai în beneficiul acţionarilor, ci şi al angajaţilor lor, al comunităţilor şi al clienţilor, contribuind la crearea de plus valoare pentru o parte mai largă a societăţii, şi cele care au încercat să profite de agitaţia cauzată de criză. Suntem cu toţii în această situaţie şi ar trebui să împărţim sarcina şi să contribuim împreună la reclădirea României.

Reîntoarcerea la Buna Guvernare şi Servicii Publice Eficiente pe Termen Lung

Acum este mai evident ca niciodată cât de important este ca guvernul să îşi asume un rol mai mare în crearea unei rezerve suficiente în lanţurile de aprovizionare – rezistentă chiar şi la şocuri comerciale din partea aliaţilor. Acest aspect va reprezenta o reorientare eficientă pentru care facem apel să devină o strategie pe termen lung pentru asigurarea rezilienţei medicale, sociale şi economice. Cu toate acestea, rezilienţa trebuie gândită pe termen lung. Şi facem apel şi ne angajăm să contribuim la reconstrucţia ce va fi necesară în viitorul apropiat pornind de la 4 piloni: infrastructură, educaţie, tehnologie şi sănătate.

Pandemia va schimba paradigma sistemului nostru de asistenţă medicală. Avem nevoie de noi spitale, avem nevoie de noi facilităţi pentru cercetarea şi producerea de tratamente critice sau materiale medicale, în aceeaşi măsură avem nevoie de o nouă legislaţie pentru telemedicină. Cu toţii trebuie să ne asumăm responsabilitatea într-un mod mult mai activ şi mai direct pentru furnizarea de servicii medicale.

După cum putem vedea zilele acestea, educaţia nu numai că trebuie să îmbrăţişeze diverse noi formate, dar trebuie să-şi dezvolte agilitatea de a fi livrată indiferent de circumstanţe, punând accent, în primul rând, pe pregătirea copiilor noştri pentru lumea în care vor trăi. În mod special, facem apel şi pledăm pentru identificarea unor soluţii care să reducă analfabetismul funcţional şi abandonul şcolar, România stând cel mai prost la acest capitol în rândul ţărilor UE în acest moment.

Nu în ultimul rând, în această perioadă descoperim că interacţiunea zilnică cu statul poate fi asigurată prin soluţii tehnologice. Tehnologia are potenţialul de a transforma sericiile publice şi calitatea vieţii atâtor persoane care au nevoie de sprijin, asistenţă, siguranţă sau care pur şi simplu vor să se ocupe de impozite şi alte obligaţii publice online, fiind mai convenabil, mai sigur şi mai ieftin.

Tehnologia are un potenţial imens de a moderniza România: de la calitatea şi securitatea locurilor de muncă la calitatea şi securitatea vieţii. Românii sunt creativi şi rezilienţi şi este important să transformăm dificultăţile actuale într-o strategie pentru modernizarea industriei uşoare, a tehnologiei de vârf şi a întregului ecosistem antreprenorial şi tehnologic.

Reîntoarcerea la Angajamentul către Valorile noastre Democratice

Este foarte important ca în această perioadă de criză să nu uităm de valorile noastre democratice. Multe organizaţii statale şi non-statale folosesc ştirile false şi dezinformarea pentru a ne separa de Occident, susţinând că Uniunea Europeană şi aliaţii noştri externi ne-au abandonat şi că toată lumea este pe cont propriu. Aceste afirmaţii nu ar putea fi mai departe de adevăr. Atât NATO, cât şi UE, şi alte organizaţii internaţionale lucrează necontenit pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât să putem depăşi cu toţii această criză.

Revenirea la valorile noastre democratice înseamnă că nu am uitat lecţiile învăţate în cei 30 de ani de la căderea comunismului şi că suntem mai decişi ca niciodată să avem încredere în democraţie, transparenţă şi statul de drept.

Fii puternică, România – ne aflăm într-o situaţie dificilă şi doar împreună o putem depăşi!”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite