Darie Cristea, la Adevărul Live: Ceauşescu a lăsat impresia că a îmbrăcat cel mai bine haina prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu FOTO Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae Ceauşescu FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Sociologul Darie Cristea alături de jurnaliştii Dan Marinescu şi Călin Nicolescu au dezbătut, la emisiunea Adevărul Live, rezultatele celui mai recent sondaj INSCOP, care arată că, în opinia românilor, Nicolae Ceauşescu a fost personajul cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României.

De ce a ajuns Ceauşescu în galeria foştilor preşedinţi pe care românii îi preţuiesc?  Care este explicaţia pentru scorurile mici înregistrate de alte figuri prezidenţiale proeminente, precum Ion Iliescu? La aceste întrebări şi la multe altele a răspuns sociologul Darie Cristea, într-un dialog cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Călin Nicolescu.

Principalele declaraţii:

Dan Marinescu: Este rezultatul sondajului INSCOP o surpriză ?

Darie Cristea: Este o  surpriză, în sensul în care e o întrebare care nu prea a fost pusă. Noi am pus întrebarea în contextul alegerilor prezidenţiale. Sunt nişte alegeri centrate pe ce le place românilor, personalităţi. Indicatorul acesta nu e unul de evaluare pozitivă, nici negativă, deşi am avut sondaje anterioare care au pus întrebări referitoare la perioada comunistă şi am constatat că românii îşi aduc aminte mai degrabă lucruri pozitive din perioada comunistă. Este cumva explicabil, printr-o anumită inadaptare la o perioadă. Este vorba despre cine a lăsat impresia că a îmbrăcat cel mai bine haina prezidenţială. Cui i s-a potrivit cel mai bine termenul global de preşedinte? În listă am avut doar preşedinţi ai Republicii.

Dan Marinescu: L-am văzut pe Ceauşescu în apariţii publice. Călin, crezi că 24% ar reprezenta o apreciere faţă de Ceauşescu şi ce a făcut ca persoană sau faţă de regim ?

Călin Nicolescu: În primul rând, nu sunt convins de ideea de regim comunist în România. În general, noi ne-am obişnuit cu nişte oportunişti. 24,7% - mult, faţă de ceilalţi. În apărarea celorlalţi trei aş vrea să spun că eu cred că în stabilirea clasamentului contează şi timpul care a trecut de la momentul în care a domnit preşedintele respectiv. Timpul, în general, estompează lucrurile negative. E greu în ziua de astăzi să nu observi că pe vremea lui Ceauşescu s-au făcut drumuri, blocuri, iar în zilele noastre ne chinuim atât. 

Dan Marinescu: Sunt 23% care spun că niciunul nu s-a potrivit funcţiei.

Darie Cristea: E tipic pentru cei dezinteresaţi de politică.

Dan Marinescu: Contează şi contextul actual ?

Darie Cristea: Îmi aduc aminte, când a fost celebrul bombardament din Kosovo, un domn în vârstă spunea la televizor că pe vremea lui Ceauşescu nu se întâmpla chestia asta. Era perioada aceea, cu toată sărăcia, când aveai senzaţia că statul te proteja într-un fel, aşa abuziv cum era. Sunt persoane care percep aparatul de stat ca fiind mai corupt acum decât era în perioada ceauşistă. Există percepţia că era un regim sever, dar mulţi au senzaţia că era mai puţin arbitrar. Era alt regim al informaţiei publice, era un PR pentru preşedinte specific statelor totalitare. 

Călin Nicolescu: Aş remarca un lucru: Nicolae Ceauşescu a fost şi şeful Guvernului. Ce s-a făcut sau nu s-a făcut în perioada ceauşistă îi este direct imputabil, inclusiv lucrurile bune. S-au făcut în cadrul politicii duse de el.

Darie Cristea: Sunt câteva imagini din epocă, stereotipice, dar adevărate, şi anume nişte discuţii cu Nixon, cu Regina Angliei. Sunt lucruri pe care nu le-am mai văzut de atunci. Cine se uită din urmă vede nişte lucruri pe care nimeni nu le-a mai văzut după aceea.

Sunt alte vremuri, e adevărat, e cu totul altă plasare a politicii externe, sunt alte reguli după anii 1990.

Dan Marinescu: Dar nu mai reuşim deloc să jucăm un rol activ.

Darie Cristea: Să nu uităm că marile proiecte au fost intrarea în UE, în NATO.

Dan Marinescu: Trebuie să recunoaştem că el, diplomaţii români din vremea aceea au ştiut să profite de oportunităţi. Să-l lăsăm puţin pe Ceauşescu şi să ne  uităm la următorii preşedinţi. Nu ştiu cu ce să încep, de ce e Emil Constantinescu atât de jos? De ce e Ion Iliescu atât de sus?

Darie Cristea: Ion Iliescu e preşedintele care a stat cel mai mult după Revoluţie. Marea teamă cu Iliescu, în anii ’90 , era cu modul în care va renunţa la putere. Mandatul provizoriu de doi ani crea destule suspiciuni. Iliescu a fost un preşedinte care a evoluat odată cu tranziţia din România postsocialistă. El are o caracteristică comună cu Ceauşescu – nu a fost legat strict personal de multe cazuri de corupţie. Şi-a creat imaginea aceasta, era sărac şi cinstit. În timpul lui s-a făcut şi primul transfer de putere către un regim de dreapta. Că, în final, are partea lui de percepţie negativă, cumva devine un personaj istoric.

Dan Marinescu: Despre Ion Iliescu s-a zis că marele lui merit a fost că a reuşit să păstreze România întreagă. S-a tot zvonit că noi puteam avea soarta Iugoslaviei.  

Călin Nicolescu: Părerea mea este că nu a existat nicidoată, cel puţin de când trăiesc eu, un pericol cu adevărat real, un curent în societate care să ducă acolo.Din punctul ăsta de vedere, probabil că vechii Securităţi i se pot reproşa multe lucruri, dar din punctul de vedere al naţionalismului, al statului unitar, nu.

Darie Cristea: E o diferenţă destul de mare între Traian Băsescu şi Emil Constantinescu. La Constantinescu nu ştim cât vine dintr-o relativă necunoaştere a personajului politic. La finalul celor patru ani, a avut o scădere de imagine poate mai mare decât are Băsescu acum. E singurul preeşdinte care s-a erodat extrem de puternic şi e singurul care a luat decizia să nu mai candideze încă o dată. E primul preşedinte de dreapta ales al României. Cu Emil Constantinescu au fost extrem de multe speranţe. El nu a avut o mare performanţă economică. Era o situaţie dificilă, a dat drumul la reforme dureroase, s-a prejudiciat statutul clasei muncitoare. Să nu uităm că Emil Constantinescu promisese altceva.

După toată campania cu contractul pentru români, a fost prima dată când românii au avut contactul cu ce înseamnă o campanie electorală. Contractul cu România era, de fapt, plagiat de contractul cu America al lui Bill Clinton.

Dan Marinescu: Când a fost votul pentru CDR, era la Bruxelles. Acolo am aflat rezultatele alegerilor şi ne-am dus plini de entuziasm la întâlnirea cu diverşi oficiali NATO. Chiar am avut o discuţie cu ei şi ne-am strâns în jurul lor şi le povesteam ce  s-a întâmplat. I-am văzut fără reacţie. Singurul lucru pe care l-a spus unul dintre ei a fost: “Bun, acum să vedem şi noi cine-s ăştia, ce vor!”. O mare speranţă care s-a năruit foarte repede. Mai venise cu o chestie Constantinescu, mii de specialişti. 

Darie Cristea: În realitate, specialist e oricine, şi şoferul de la metrou.

Dan Marinescu: Oare tabloul ăsta ar trebui să ne spună ceva şi despre ce vor românii în noiembrie?

Darie Cristea: Ne spune că, peste o vreme, şi viitorul preşedinte va beneficia de acelaşi tratament ca şi acesta. E un ciclu care deja e testat de câteva mandate politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite