Adevărul Live. Ionuţ Stroe: „Atacurile cibernetice, un adevărat arsenal de propagandă”. Ce spune despre şefia PNL şi reformele promise de coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, a vorbit, la Adevărul Live, despre atacurile cibernetice recente asupra mai multor site-uri guvernamentale, despre funcţionarea coaliţiei şi reformele promise de guvernanţi, cât şi despre atmosfera din PNL după votarea unui nou lider. Stroe a vorbit şi despre posibilul candidat al PNL la prezidenţialele din 2024.

UPDATE - Referitor la trimiterea de arme în Ucraina, liberalul a precizat: „Această afirmatie este o aberaţie enormă, cea legată de partea cu armele. Da, România joacă un rol foarte important pentru Ucraina pe zona economică, permiţând Ucrainei să respire prin aceste rute de transport maritim, fluvial, rutier, deschiderea exporturilor din Ucraina prin România. Este un lucru absoltu normal şi legitim. Evident, deranjează Rusia. Trebuie să menţionăm că România are un rol foarte important în a sprijini Ucraina - umanitar, economic, dar şi pregătirea pentru reconstrucţia Ucrainei”.

UPDATE -  „Congresul PNL de acum aproape o lună a confirmat faptul că partidul vrea să se mute de la o politică destul de arţăgoasă, la o guvernare mult mai eficientă şi mult mai serioasă”, a mai spus Stroe, întrebat ce s-a schimbat în PNL după ce Nicolae Ciucă a preluat şefia partidului.

UPDATE - Ionuţ Stroe, despre funcţionarea actualei coaliţii de guvernare:

„Nu sunt probleme în funcţionarea acestei coaliţii. Din contră, pot spune că există o mulţumire din partea ambelor partide de această formulă politică aleasă, care vă asigur că funcţionează. Există în acest moment stabilitate politică, lucru pe care ni l-am dorit cu toţii tocmai pentru a traversa această perioadă extrem de dificilă. Există în momentul de faţă o înţelegere şi o agendă pe care o respectăm în egală măsură. Există şi foarte multe proiecte concrete majore pe care le putem pune în aplicare. (...)

Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă există o foarte bună colaborare şi nu cred că ar mai fi dispute politice. Noi am părăsit perioada aceea când erau mici tensiuni şi rivalităţi. Vorbim despre un mod foarte responsabil de a duce această guvernare mai departe. (...) Cred că am depăşit momentele rivalităţilor politice, chiar dacă suntem două partide diametral opuse asigurăm o guvernare responsabilă şi serioasă”.

„Nicolae Ciucă poate avea un impact serios la prezidenţiale”

Întrebat dacă PNL are un candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, Ionuţ Stroe a transmis:

„Preocuparea noastră în momentul de faţă este 100% guvernarea. Trebuie să recunoatem că orice premier de succes are şanse la prezidenţiale. Important pentru noi este c aPNL să aibă acest succes la guvernare. Restul cred că va veni de la sine. Cred în următorii doi ani Nicolae Ciucă poate să realizeze un lucru foarte important pentru politica românească, el oferă deja un model aparte, un model de lider altfel, este complet diferit faţă de cei care au fost până acum. El preferă un mod mult mai riguros, serios, cumpătat, aplicat. Latura lui politică în acest moment este pusă în umbra seriozităţii cu care vrea să conducă acest Guvern. Cel mai important lucru sunt rezultatele cu care a venit la guvernare. Eu cred că premierul Ciucă poate avea un impact serios la prezidenţiale”.

De altfel, chistionat dacă PNL îl va menţine pe Florin Cîţu la şefia Senatului, liberalul a precizat: „Deocamdată nu există o decizie de schimbare a domnului Cîţu de la şefia Senatului”.

UPDATE - Întrebat despre creşterea continuă a numărului de secretari şi subsecretari de stat, în condiţiile în care Executivul a ajuns să aibă 119 astfel de funcţii, Ionut Stroe a replicat: „Problema reală nu este neapărat numărul acestor secretari. Nu cred că a crescut foarte mult. Ce vă pot spune este că această mare acoaliţie încearcă să se aşeze, să îşi contureze cât mai bine toate ministerele. Nu cred că putem să vorbim de o povară neapărat foarte mare a creşterii cu doi-trei secretari de stat. Dacă ar fi să discutăm de aparatul de stat, ne-am putea uita la cifra angajaţilor la stat în totalitate. Nu este una dintre preocupările noastre în acest moment”.

UPDATE- Întrebat ce se întâmplă cu reformele promise de coaliţie, precum corectarea pensiilor speciale, profesionalizarea companiilor de stat şi descentralizarea, Ionuţ Stroe a declarat:

„Agenda de guvernare este foarte bine construită şi contine şi priorităţi. Ele s-au modificat între timp, ca urmare a evoluţiilor din plan extern. Există un impact pe care trebuie să îl constientizăm asupra tuturor economiilor, generat de războiul declanşat de Rusia. Priorităţile pentru noi rămân aceleaşi”.

Cât despre legea offshore, Stroe a precizat că „nu există nicio întârziere”. „Ea parcurge etapele adoptării în Parlament într-un ritm alert. Sper ca până la data de 1 iunie să fie promulgată. (...) Ne duce către independenţa energetică”, a punctat liberalul.

UPDATE -  În ceea ce priveşte situaţia din Transnistria, purtătorul de cuvânt al PNL a transmis:

„Cred că trebuie să fim foarte vigilenţi, dar şi să rămânem calmi. Pentru că există nişte evoluţii în Transnistria şi bineînţeles ele sunt legate şi de Moldova. Trebuie să înţelegem cu toţii că Rusia acţionează întotdeauna în spatele unor cortine de fum, de propagandă. Cred că este bine în momentul de faţă să încercăm să avem toate datele problemei, pentru a nu hrăni şi mai mult tensiunile şi campaniile de dezinformare pe fondul războiului. Moldova este un stat suveran, neutru, este afectat de foarte multe crize, peste care s-a suprapus şi criza refugiaţilor din Ucraina”. Stroe a precizat că ideea unei posibile schimbări a regimului la Chişinău este „complet exagerată”. „Dacă vine din partea ruşilor, este o analiză foarte proastă dacă se gândesc la Moldova în acest moment”, a mai spus acesta. 

UPDATE - Ionuţ Stroe a declarat că atacurile cibernetice fac parte din „arsenalul de propagandă rusească”.

„Aceste atacuri nu sunt o noutate. Pentru Rusia nu este o noutate în a se amesteca în foarte multe feluri în aceste războaie hibride. Astfel de atacuri au mai avut loc şi la adresa Poloniei, Cehiei şi la adresa mai multo state din estul europei care susţin Ucraina.

România şi autorităţile nu au fost puse în dificultate de ele. Au existat momente când nu au putut fi accesate anumite site-uri, dar sunt anumite sisteme de securitate care fac faţă acestor provocări. Alături de alte declaraţii ale Rusiei, aceste atacuri fac parte din arsenalul de intimidări cu care Rusia deja ne-a obişnuit. Ţinta Rusiei este în mod clar să slăbească rezistenţa Occidentului la asaltul asupra Ucrainei, unitatea UE şi NATO. E foarte bine să indicăm Rusia fără nici un fel de dubiu ca sursă a acestor atacuri cibernetice, pentru că aceşti agenţi ai Rusiei încearcă de foarte mult timp să creeze acest spectacol. Este un adevărat arsenal de propagandă pe internet. Rusia a mai operat în umbră. (...)

Indiferent de nume, indiferent de partid politic, aceste atacuri cibernetice nu trebuie să intimideze în a afirma clar şi răspicat că ceea ce face Putin în acest moment în Ucraina este ilegitim şi trebuie să se oprească. (...)

Nu aş putea spune că este ceva nou în a dezinforma din partea Rusiei. Are deja o listă fparte mare de minciuni pe care le-a inventat despre România, despre NATO, UE. Niciuna nu s-a dovedit adevărată şi nu este nicio urmă de dovadă că am trimite armament. Este o propagandă de război, pe care Rusia o lansează ca să se victimizeze şi să intimideze”, a explicat Stroe. 

Ştirea iniţială

***

De la ora 12:00, Ionuţ Stroe va explica, la Adevărul Live, cum se poziţionează PNL faţă de atacurile cibernetice asupra mai multor instituţii ale statului român, motivate de declaraţiile recente ale liderilor politici privind trimiterea de arme în Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al PNL va vorbi şi despre atmosfera din interiorul formaţiunii, în contextul în care liberalii au o nouă conducere de mai puţin de o lună, în persoana lui Nicolae Ciucă, dar şi despre mersul coaliţiei şi unele măsuri care bat pasul pe loc în Executiv, deşi sunt trecute drept principale obiective în programul de guvernare - descentralizarea, reforma pensiilor, profesionalizarea companiilor de stat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite