Şansele Rovanei Plumb şi ale candidaţilor cu „pete“ să ajungă în Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi sunt propunerile de comisari care se lovesc de opoziţia din Parlamentul European, dar se bucură de sprijinul ţărilor lor. Alţi candidaţi cu probleme par să-şi fi rezolvat situaţia.

Propunerea României pentru funcţia de comisar pentru Transporturi, Rovana Plumb, a primit primul semnal de la Bruxelles privind o posibilă respingere a candidaturii sale, din moment ce Comisia Juridică din Parlamentul European nu a vrut să dea undă candidaturii sale din cauza unor probleme în ceea ce priveşte un posibil conflict de interese. Însă decizia unei respingeri categorice a candidaturii sale e departe de a fi jucată, în condiţiile în care candidatul român se bucură  de susţinerea social-democraţilor în Parlamentul de la Bruxelles, dar şi de sprijinul Vioricăi Dăncilă, şef de Guvern care a propus-o pentru funcţie. 

„Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile - atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacţiile celor din ţară - nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată. Sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România şi susţinută de preşedintele Comisiei Europene“, a scris pe Facebook Viorica Dăncilă.

Traducerea mesajului Vioricăi Dăncilă e că PSD nu renunţă la Rovana Plumb, ceea ce înseamnă că se vor duce negocieri noi în ceea ce priveşte candidatura ei şi analiza problemelor invocate de euroaleşi. „Eurodeputaţii din Delegaţia Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale“, au precizat la rândul lor eurodeputaţi din PSD.

Comisia pentru Afaceri Judiciare din PE se va întruni azi în şedinţă extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potenţial al candidaţilor Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi (Ungaria) pentru funcţia de comisar european. Şedinţa Comisiei urmează să aibă loc, luni, în intervalul orar 11:30 - 12:30, ora României, au declarat surse europene.

Nici Orban nu renunţă la candidatul lui

La fel ca şi Viorica Dăncilă, premierul Viktor Orban şi-a declarat susţinerea pentru Laszlo Trocsanyi . „Sunt convins că Trocsanyi este cel mai potrivit candidat să devină membru al Comisiei Europene”, a declarat liderul de la Budapesta pentru un post de radio ungar, informează agenţia Reuters. „Păcatul lui a fost acela de a ajuta Guvernul şi pe mine (…) să protejăm Ungaria de migraţie”, a subliniat Orban.
Orban a explicat că a discutat despre Trocsanyi cu noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi aşteaptă o explicaţie scrisă de la Bruxelles înainte de o avea o nouă discuţie cu privire la ce este de făcut mai departe pentru a rezolva situaţia.

Şi alţi candidaţi au probleme

De asemenea,  Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a încheiat ancheta asupra candidatului Poloniei la funcţia de comisar european printr-o cerere de rambursare a cheltuielilor, fără a recomanda însă o sancţiune individuală, informează vineri AFP. Janusz Wojciechowski, fost deputat european, s-a aflat în atenţia OLAF pentru „presupuse neregularităţi privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie“. OLAF a închis dosarul adresând recomandări Parlamentului European pentru recuperarea a 11.243 de euro din partea dlui Wojciechowski şi pentru consolidarea normelor administrative referitoare la rambursarea cheltuielilor de călătorie şi la plata indemnizaţiilor zilnice, se arată într-un comunicat OLAF. Între timp, suma a fost deja rambursată în totalitate.

OLAF a mai precizat că o altă anchetă, care o vizează pe candidata franceză Sylvie Goulard, nu s-a încheiat încă. În ceea ce o priveşte pe candidata din partea Franţei, Sylvie Goulard, ea a rambursat 45.000 de euro brut Parlamentului European în cazul unor presupuse locuri de muncă fictive ale unor asistenţi parlamentari ai partidului de centru Mişcarea Democrată Franceză (MoDem), conform informaţiilor furnizate de anturajului său.

Pe de altă parte, o anchetă deschisă de Parchetul din Bruxelles privind suspiciuni de corupţie care îl vizau pe ministrul belgian Didier Reynders, candidat al ţării sale pentru un post de comisar european, a fost clasată, a anunţat vineri Parchetul belgian. Didier Reynders urmează să fie audiat miercuri, 2 octombrie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE), care are ultimul cuvânt în procesul de nominalizare a viitorului executiv european.

Procedura de confirmare a candidaţilor propuşi de statele membre, ale căror portofolii au fost repartizate de Ursula von der Leyen, se află în curs de desfăşurare. Audierile în Parlamentul European reîncep luni şi vor dura aproape o săptămână.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite