Zi cu emoţii pentru un fost şef al CNAS, pe 23 ianuarie. Avocat: „Domnul Lucian Duţă a primit bani, dar nu a luat mită!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Tribunalul Bucureşti va da pe data de 23 ianuarie o primă decizie în dosarul în care Lucian Duţă -  fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) - a fost deferit justiţiei pentru luare de mită. Pe data de 8 ianuarie, la ultimul termen al procesului, procurorii au cerut pentru Lucian Duţă o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege, iar avocaţii au solicitat achitarea.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Întrucât faptele reţinute de procurori în sarcina lui Lucian Duţă sunt din perioada 2010-2012, acesta riscă între 3 şi 12 ani dacă va fi judecat potrivit vechiului Cod penal.

Dacă judecătorul decide ca lui Lucian Duţă să i se aplice legea mai favorabilă, noul Cod penal prevede pentru luarea de mită o pedeapsă între 2 şi 7 ani.

Avocat: „Cine a dat mita?”

La termenul din data de 8 ianuarie, apărătorul fostului şef al CNAS, avocatul Florian Şurghie, a pledat pentru achitarea clientului său arătând cu degetul către denunţători, potrivit informaţiilor prezentate de EvZ.ro.

În acest dosar, cei doi martori denunţători sunt Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România, şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco Romania.

„Eu susţin că domnul Duţă nu a luat mită. A primit sume de bani, dar nu a luat mită. Nimeni nu a fost cercetat pentru dare de mita în acest caz. Nici Socol, nici Enache. Dacă a luat bani cu titlu de dare de mită, cine a dat mita? Infracţiunea de dare sau de luare de mită sunt corelative… Socol si Enache nu au fost cercetati pentru dare de mită şi nu s-a dat soluţie în cazul lor, pentru că nu au făcut denunţ. Cei doi nu au fost acuzaţi. Nici HP România nu a fost acuzată”, a spus avocatul Sârghie în faţa judecătorului, care a mai adăugat că Irina Socol a început să „scrie” doar după ce a ajuns, în calitate de inculpat, în mâinile anchetatorilor DNA.

Acuzaţiile DNA

Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 - 2012, Nicolae Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar. Pe 4 aprilie 2019, DNA anunţa că i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

DNA mai susţinea atunci că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.

De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite