Surorile medicale, vânate de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza crizei de asistente, spitalele se asigură că absolventele le vor deveni angajate Spitalul CFR Timişoara a găsit o modalitate pentru a rezolva această problemă, fiind primul

Din cauza crizei de asistente, spitalele se asigură că absolventele le vor deveni angajate

Spitalul CFR Timişoara a găsit o modalitate pentru a rezolva această problemă, fiind primul care poate angaja elevele care termină cursurile şcolilor de asistente.

Directorul Spitalului CFR din Timişoara, Ciprian Bogdan, a încheiat o convenţie cu Şcoala de Asistente Medicale "Christiana", prin care fetele fac practică în spital, iar la absolvire unitatea medicală este prima îndreptăţită să le angajeze, în baza unui fel de drept de preempţiune.

"Rezolvăm două probleme, în primul rând că avem parte de aceste fete care muncesc în perioada de practică la noi în spital şi nu le plătim, iar când termină şcoala, noi suntem primii care le facem ofertă de angajare", declară Ciprian Bogdan.

Pe de altă parte, tot în această convenţie e stabilit ca şcoala să nu mai plătească spitalului taxa pentru elevele care fac practică în valoare de 50 de euro pe an.

Practicantele înlocuiesc asistentele

Elevele de la Şcoala Christiana fac în Spitalul CFR practică pe o perioadă de trei ani, astfel că până la absolvire deprind suficiente cunoştinţe pentru a suplini cu succes asistentele cu specializare. "E foarte important să ai ajutor, chiar dacă oficial nu e unul specializat. Fetele vin şi stau opt ore pe zi în spital, timp în care fac foarte multe.

E suficient că se ocupă de problemele simple, pentru că iau de pe umerii celorlalte asistente activităţi care cer timp.

Dar cel mai mare avantaj e că, atunci când se eliberează un post, ştii pe cine angajezi şi cât de bun e", spune Cristina Drăgan, asistentă-şefă la secţia O.R.L. din Spitalul CFR.

Ofertele din Malta atrag tinerii

Firmele de recrutare din Timişoara au tot felul de oferte în domeniul sanitar din străinătate. Ţările care vor să angajeze personal din România sunt Italia, Anglia, Germania şi chiar Franţa.

"În următoarea perioadă, un grup de aproape 50 de persoane pleacă la spitalele din Malta pe posturi de asistent medical. Sunt persoane tinere, care au îndeplinit una dintre condiţiile foarte importante, să aibă cunoştinţe minime de limba engleză ca să se descurce acolo", spune Adelina Târziu, directorul unei firme de recrutare din Timişoara.

Programe care sărăcesc sistemul sanitar de personal specializat au şi instituţiile statului. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş are din acest an colaborări cu instituţii similare din străinătate, prin intermediul cărora personalul specializat pleacă în străinătate cu contract şi acte în regulă.

Criză generală de asistente

Unităţile medicale din Timişoara se confruntă cu o mare problemă când vine vorba de personal medical auxiliar, pentru că asistentele medicale preferă să plece în străinătate, unde au salarii mult mai mari. Zeci de angajaţi din cele trei spitale mari (Spitalul Judeţean Timişoara, Spitalul Municipal şi Spitalul CFR) au plecat la muncă în alte ţări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite