Sentinţă revoltătoare în procesul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Doi foşti securişti, achitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat prima decizie în cazul morţii lui Gheorghe Ursu. Acuzaţi că l-au omorât în bătaie pe disidentul anticomunist, securiştii Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi de judecători.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La ultimul termen din proces, procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru cei doi foşti ofiţeri de securitate. Dacă iniţial procurorul a cerut închisoare pe viaţă, pentru că cei doi au peste 60 de ani, a decis să solicite instanţei detenţie pentru 25 de ani. Procurorii militari susţin că cei doi au exercitat acţiuni represive şi sistematice asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Cei doi inculpaţi au susţinut în faţa judecătorilor că sunt nevinovaţi, iar curtea le-a dat câştig de cauză. „Eu am îndeplinit comenzi primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite,” s-a apărat Hodiş.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani, pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.

Cine a fost Gheorghe Ursu

Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuţi luptători împotriva regimului comunist. La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afişa manifeste împotriva lui Ceauşescu şi încerca să creeze o rezistenţă intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deşliu, Nina Cassian, Geo Bogza şi Radu Cosaşu. A fost arestat în 21 septembrie 1985 pentru că a refuzat să-şi toarne prietenii la Securitate. A murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite