Procesul omului de afaceri Puiu Popoviciu, amânat la primul termen de la ICCJ, după ce şase inculpaţi au cerut termen pentru a-şi angaja avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu
Puiu Popoviciu

Judecarea dosarului "Ferma Băneasa", în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu şi alte 10 persoane sunt acuzaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare, a fost amânată marţi, la primul termen de la instanţa supremă, după ce şase inculpaţi au cerut un nou termen, pentru a-şi putea angaja avocaţi.

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să înceapă marţi judecarea contestaţiilor formulate de inculpaţii din dosarul „Ferma Băneasa”, care în iunie 2016 au fost condamnaţi, în primă instanţă, la pedepse între nouă ani şi un an de închisoare, pentru fapte de corupţie legate de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului şi aproape 620 de milioane de lei USAMV Bucureşti.

Încă de la începutul procesului, o judecătoare din complet a formulat o cerere de abţinere, arătând că nu poate să judece această cauză pentru că a participat la mai multe evenimente împreună cu Ioan Niculae Alecu, fost rector al USAMV. După o pauză de zece minute, cererea de abţinere a fost respinsă de ceilalţi doi membri ai completului de judecată.

În continuare, şase dintre cei 11 inculpaţi din dosar au cerut amânarea judecării cauzei, pe motiv că doresc să-şi angajeze avocaţi, în timp ce Minea Lizeta, fost secretar al Primăriei Sector 1, a spus că vrea să fie apărată de un avocatul din oficiu.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a susţinut că cele trei societăţi care aparţin omului de afaceri Puiu Popoviciu - Băneasa Investments, Băneasa Rezidenţial şi Băneasa Parc - nu au calitate procesuală, deşi au formulat apel în cauza. În aceste condiţii, procurorul a cerut disjungerea cauzei în legătură cu cele trei firme.

“Aceste societăţi comerciale au participat la proces sub aspectul laturii civile a cauzei. Latura penală nu priveşte aceste părţi”, a spus procurorul DNA.

În replică, avocaţii lui Puiu Popoviciu au arătat că cele trei firme au fost introduse în proces la cererea statului, ca părţi civile, deci nu se impune separarea dosarului.

Instanţa a admis cererea de amânare a începerii judecării cauzei şi a stabilit următorul termen pentru 25 aprilie.

Întrebat, la ieşirea din sala de judecată, dacă şi-a imaginat vreodată că va ajunge în spatele gratiilor având în vedere pedeapsa primită la Curtea de Apel Bucureşti, Puiu Popoviciu a spus: “Atât timp cât dreptatea este de partea mea, nu. Nu comentez sentinţa de nouă ani de închisoare, până la o decizie finală. Nu cunosc niciun judecător al completului”.

În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Nicolae Alecu a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost condamnat la doi ani de detenţie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000,  la un an de închisoare.

Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, a fost condamnat şi el la un an de închisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1, a primit doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Judecarea în dosarul “Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite