Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul IT. Este vizat şi cabinetul de avocatură al lui Doru Boştină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Doru Boştină ar fi vizat de această anchetă
Avocatul Doru Boştină ar fi vizat de această anchetă

Aproape 20 de percheziţii au loc, joi dimineaţă, în Bucureşti şi în două judeţe, acţiunea având loc într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. În acest caz este vizat şi avocatul Doru Boştină.

Concret, Poliţia Română face, joi dimineaţă, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, inclusiv la locuinţa lui Doru Boştină şi a fiului acestuia din Bucureşti şi din Corbeanca, dar şi la cabinetul de avocatură al lui Boştină. 

În urma acestei acţiuni, 16 persoane vor fi duse la audieri, printre acestea fiind şi avocatul Doru Boştină şi fiul acestuia.

„La data de 14 mai, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, desfăşoară o operaţiune pentru combaterea evaziunii fiscale, în domeniul IT şi al consultanţei”, se arată într-un comunicat emis de poliţişti.

Suspecţii sunt bănuiţi că s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este de peste 1.000.000 de euro.

Condamnat în dosarul lui Gruia Stoica

Nu este prima oară când avocatul Doru Boştină are probleme cu legea. Apărătorul a fost deja condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul omului de afaceri Gruia Stoica. 

Pedeapsa în acel dosar i-a fost însă redusă la jumătate după ce Boştină a denunţat fapte penale în cazul „Microsoft”, se arată în motivarea deciziei de prin care a fost condamnat. 

Mai exact, judecătorii notează că „persoana care are calitatea de martor şi care a comis o infracţiune gravă, iar în timpul urmăririi penale sau al judecăţii, denunţă sau facilitează tragerea la răspundere penală a unor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedpsei prevăzute de lege”.


Totodată, în momentul în care au dispus condamnarea lui Gruia Stoica şi a lui Doru Boştină, magistraţii au ţinut cont şi de conduita procesuală a celor doi.

„Dacă inculpatul Stoica Gruia pe tot parcursul procesului penal a adoptat o atitudine de nerecunoaştere a faptei, în opinia sa, dialogul purtat cu inculpatul Boştină Doru Cătălin a reprezentat doar 'o discuţie informală', acesta din urmă, pe parcursul procesului penal a manifestat o atitudine cooperantă, recunoscând parţial comiterea infracţiunii reţinută în sarcina sa", potrivit motivării instanţei.

În plus, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au avut în vedere şi pericolul public pe care îl reprezintă omul de afaceri şi avocatul.

„Se va ţine seama de starea de pericol ce rezultă în urma evaluării gravităţii faptelor, de fraudarea unei licitaţii publice pe fondul unei crize economice prelungite, cu efecte sociale profunde, iar pe de altă parte, lipsa eficienţei economice a unora dintre companiile de stat, printre care se numără şi 'CFR Marfă', care prin metodele întrebuinţate de inculpaţi, se urmărea prejudicierea acesteia„, conform motivării instanţei.

Condamnat definitiv într-un alt dosar

Doru Boştină a fost condamnat, în iulie 2011, de magistraţii Curţii Supreme la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite