Omar Hayssam cere redeschiderea dosarului în care a fost condamnat pentru terorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism FOTO Adevărul
Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism FOTO Adevărul

Omar Hayssam a depus la Curtea Supremă o contestaţie prin care solicită rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Rejudecarea dosarului va avea primul termen pe 24 ianuarie 2014. Cererea a fost depusă pe 1 august.

UPDATE 10.05  Omar Hayssam a făcut acelaşi demers şi în privinţa dosarului cunoscut ca "Volvo", acţiunea având primul termen de judecată în 15 ianuarie 2014.

Contestaţia în anulare privind dosarul "Volvo" a fost depusă, ca şi cea pentru dosarul de terorism, în 1 august. Admiterea unei contestaţii în anulare duce la rejudecarea dosarului.

În noiembrie 2012, instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo", în care a fost acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, trimise în Siria şi Egipt la firmele controlate de el.


Hayssam a mai depus o contestaţie în anulare la instanţa supremă şi într-un alt dosar în care a fost condamnat pentru înşelăciune. 

Cea de-a doua cerere a primit termen de judecată pentru 15 ianuarie 2014. 

Pe 31 iulie, Omar Hayssam a declarat la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat propunerea pentru arestarea lui preventivă pentru înşelăciune şi delapidare, că solicită atât justiţiei române, cât şi autorităţilor internaţionale, să-i fie redeschise toate dosarele, pentru „aflarea tuturor adevărurilor”.

Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevărurilor (...) Să se rejudece, ca să pot aduce probe, să arăt toate adevărurile, să se ştie tot”, a spus Hayssam, în sala de judecată.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Hayssam este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

Pe 8 octombrie, Omar Hayssam a fost condamnat în acest dosar, de instanţa Curţii de Apel Oradea,  la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte. Instanţa a stabilit ca următorul termen în acest dosar să fie pe 12 septembrie.

Hayssam, acuzat şi de înscrisuri false

Hayssam este vizat şi într-un dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.

El mai are două dosare deschise de DIICOT, unul pentru înşelăciune şi delapidare, iar al doilea, pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În primul dosar, Hayssam a fost arestat preventiv, vineri, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în dimineaţa zilei de 19 iulie, anunţa purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Pe 23 iulie, Poliţia Română arăta că Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de reţinere şi arest preventiv al IGPR, în care a stat de la aducerea lui în ţară, într-o unitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentanţii ANP au precizat ulterior că Omar Hayssam se află din 23 iulie în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova şi este cazat într-o cameră cu "profil de carantinare-observare".

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 2005, Hayssam a fost reţinut pentru infracţiuni economice

Pe 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

Pe 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Teroristul Omar Hayssam spune că este traumatizat şi cere justiţiei redeschiderea tuturor dosarelor în care a fost judecat şi condamnat

Teroristul Omar Hayssam a ajuns miercuri la Tribunalul Bucureşti unde s-a discutat o cerere a procurorilor de arestare preventivă a acestuia. În dosarul în care procurorii cer din nou ca sirianul să rămână după gratii, acesta este acuzat de delapidare, prejudiciul pe care l-ar fi adus statului fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Omar Hayssam a fost audiat vineri de procurorii DNA

Omar Hayssam a fost adus, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa. Sirianul a stat la sediul DNA aproximativ 40 de minute.

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află.

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite