Lecţia elementară pentru talibani: un telefon de confirmare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, unul din subiectele principale de atac ale talibanilor băsişti a fost felul în care, vezi Doamne!, alarma cu rachetă din timpul vizitei premierului la baza militară de la Khandahar n-ar fi fost decât o ghiduşie de PR, menită să-l victimizeze.

Acuzele au curs gârlă, care de care mai vehemente şi mai veninoase.

Au fost acuze că nu a fost nici un atac, că "doar" s-a declanşat alarma de către soldaţii români. A fost acuzată armata romană pentru implicare în patima politica internă. Mai mult, s-au găsit "specialişti" care "ştie ei că" de fapt punerea la adăpost nu se face cu vehicule, ci e suficient să te plimbi frumos până la buncăr.

Tot "specialiştii" au afirmat că insurgenţii nici nu atacă de fapt cu rachete în Khandahar, că e pe loc drept, asta întâmplându-se, vezi Doamne, doar la Kabul, unde e o căldare între munţi şi e mai uşor să le dai în cap cu racheta. Baza de la Khandahar de fapt nici nu poate fi atacată, că e înconjurată de catralioane de hectare de teren, e mai ceva ca Steaua Morţii.

Nimeni dintre talibanii băsişti dedulciţi la armaghedoane şi la aspră vărsare de sânge guvernamental nu a făcut un lucru elementar: să dea un telefon, să verifice ştirea.

A făcut-o ieri o jurnalistă din puţinele acelea care încă mai există din această specie pe cale de dispariţie. Oana Popescu a luat legătura cu oficialii NATO de la baza militară din Khandahar. Aceştia au confirmat punct cu punct tot ce s-a relatat iniţial şi au deconstruit tot punct cu punct toate falsele acuze la adresa incidentului.

Alarma a fost adevărată. Asemenea atacuri se întâmplă relativ frecvent, chiar o dată / de două ori pe săptămână. O fi Khandaharul la câmpie, dar asta nu-i împiedică pe insurgenţi să dea în tabăra de acolo ca în sacul de box.

Tabăra fiind administrată de americani, ei dau alarma, nu românii. Alarma e una şi bună pentru toată lumea, în tabără fiind trupe din mai multe ţări. Însă, doar unchiul Sam apasă pe buton când începe intensitatea. Dacă şi americanii ţin cu Ponta şi înscenează alarme de atac aerian inexistent, atunci chiar că băsiştii nu mai au nicio şansă: nu-i mai iubeşte nimeni pe pământul ăsta anti-băsist şi crud.

Procedurile sunt standard, respectate de toată lumea, că acolo e război, nu distracţie sau politică. Sună alarma? Toată lumea respectă ce zice manualul. Şi manualul spune să te urci în vehicule, chiar şi în interiorul compoundului, că e mare compoundul şi nu sunt buncherele anti-rachetă risipite ca ciupercile peste tot.

Toate, dar absolut toate acuzele veninoase au fost demontate cu calm şi cu politeţe de un sergent NATO care e responsabil cu comunicarea. Sergent ale cărui coordonate le puteţi găsi în articolul publicat ieri de Oana şi căruia puteţi să-i daţi telefon, cum a făcut-o şi ea zilele trecute, pentru a verifica.

Punct. Simplu. Elementar. Ca la manual: un telefon de verificare.

Doar că talibanii băsişti nu au în minte manualul şi profesia zilele astea. Ei au în minte sânge şi supravieţuire.

Ce s-a întâmplat zilele astea arată cât de jos au putut coborî unii, renunţând la orice pretenţie de deontologie şi la ultima lor fărâmă de profesionalism, încercând să târască în noroi cea mai prestigioasă instituţie din România şi să arunce în derizoriu un moment în care nişte oameni puteau să-şi aibă viaţa în pericol.

Asta doar ca să puncteze şi ei un pic. Doar pentru dezideratul de campanie. Doar pentru a abate atenţia de la tot ce se întâmplă în tabăra pe care o sprijină. Doar pentru a-l mânji încă un pic pe Ponta. Că le e frică să nu care cumva să câştige alegerile şi să li se ducă pe apa Sâmbetei bunuţul lor de Traian şi toată gaşca din preajmă.

Să le dau o veste tristă, talibanilor băsişti care încearcă să inventeze dezastre şi mânjeli. O veste tristă pentru ei şi uşurătoare pentru restul românilor. Dacă va candida, Ponta va câştiga alegerile, indiferent ce ticăloşii de atacuri vor face dânşii şi indiferent de cât de tare se vor da talibanii cu posteriorul lor anti-guvernamental de pământ.

Asta pentru că, printre multe altele, pe lângă faptul că sunt pufoşi, că nu au candidat, chiar şi după ce l-au împins la înaintare pe Iohannis sau l-au recuperat pe Antonescu, pe lângă că s-a săturat lumea de ei şi nu-i mai crede nimeni, pe lângă toate relele pe care le-a făcut regimul Băsescu şi care iată acum încep să iasă la iveală, pe lângă toate acestea există o diferenţă esenţială între Victor Ponta şi toţi talibanii băsişti din România.

Victor Ponta are bun-simţ.

Felicitări Oanei Popescu pentru necesarul act de jurnalism decent. O gură de normalitate într-o mare de patimă jenantă. Felicitări românilor că nu au crezut în toate veninurile de spinning băsist. Oameni normali la cap, care nu percutează la toate tapalagismele. Felicitări armatei române pentru tot ce face pentru ţară. Nişte profesionişti care muncesc din greu pentru a restaura blazonul de normalitate de care are România nevoie.

Şi, dacă stau să mă gândesc bine, felicitări chiar şi talibanilor băsişti. Ţineţi-o tot aşa, băieţi. Ne faceţi viaţa mai uşoară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite