UPDATE Gigi Becali rămâne în arest. Judecătorii au respins marţi cererea de schimbare a regimului de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 20 mai, Instanţa Supremă l-a trimis pe Becali după gratii     FOTO Adevărul
Pe 20 mai, Instanţa Supremă l-a trimis pe Becali după gratii     FOTO Adevărul

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti au respins, marţi seara, cererea patronului echipei Steaua Bucureşti de schimbare a regimului de detenţie pentru a putea munci în libertate.

UPDATE 20.30: Cererea lui Gigi Becali de schimbare a regimului de detenţie din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsat să iasă din penitenciar între anumite ore, a fost respinsă, marţi, de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanţei fiind definitivă, potrivit Mediafax.

De aceeaşi decizie a avut parte şi generalul Dumitru Cioflină, fost şef de Stat Major, inculpat în acelaşi dosar al schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. 

UPDATE 14.29 Gigi Becali a ţinut să le explice magistraţilor de ce ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa, în libertate, în regim deschis de detenţie.

„A fost o greşeală să plec de la Parlamentul European. Nu mai eram azi aici. Eu vreau să-mi fac pedeapsa în condiţiile legii. De ce să nu pot merge la muncă? Cea mai mare durere a mea e când vin la instanţă. Când intru în dubă, ma uit pe geam şi văd oamenii liberi. Eu, în dubă. Când eu aş fi în regim deschis, ies din penitenciar, mă duc la muncă, mă întorc la ora 7“, şi-a început Becali discursul potrivit realitatea.net.

„Stăpânul scoate calul din noroi. Zi şi noapte citesc Codul Penal. Când am intrat în sală, s-a umplut sala. Persoana de integrare socială mi-a spus că a avut o căldură la inimă când a dat mâna cu mine. Cinci persoane trebuia să decidă regimul. Am zis să văd cine votează cu mine. Apoi m-am dus la medicul şef şi ăla mi-a zis că sunt de regim deschis. Şefa psihologilor de acolo a început să plângă. Mai aveam nevoie de un vot. S-a supus la vot. Şi când mă gîndeam că mizam pe trei voturi, toţi au votat regim semideschis, împotriva mea“, a continuat latifundiarul.

Becali a amintit de ajutoarele pe care le-a acordat sinistraţilor, atunci când a fost în libertate.

„Când am văzut că nu au oameni case, am mers şi am făcut case. Nu mai spun, zeci de proteze pentru oameni care veneau la palat. Nu mă laud cu astea, dar vreau să vă conving pe dumneavoastră. Dumnezeu mi-a dat mie să le fac. Eu ce iau primesc de la Dumnezeu, ca dar. La fel şi pedeapsa. Nu am primit-o de la Înalta Curte. Acest regim îl vreau mai mult pentru familia mea, nu pentru mine. Am o vârstă, fetele mari. Eu nu am ajuns să stau după gratii şi să vină fetele la mine sau nevasta mea. Eu decât să-mi văd familia supărată, mai bine mor. O singură dată am vorbit cu fata mea. Plângea. Decât să-mi văd fata plângând, mai bine nu vorbesc cu ea. O viaţă să stau după gratii şi ele nu o să vină la mine să mă vadă!“, a încheiat Becali.

UPDATE 11.10 Procesul în care Becali a solicitat schimbarea regimului de detenţie s-a încheiat. Instanţa a rămas în pronunţare şi urmează ca în scurt timp să anunţe dacă este de acord ca acesta să poată lucra opt ore pe zi.

Gigi Becali a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 5, că îndeplineşte condiţiile legale pentru a avea un regim de detenţie deschis şi că vrea să poată merge la muncă, nu să fie transportat cu duba toată ziua, precizând că ar vrea să facă acte caritabile, dar nu poate întrucât nu are telefon.


Avocaţii lui Gigi Becali solicită, în cererea depusă la Judecătoria Sectorului 5, schimbarea regimului de detenţie în care acesta execută pedeapsa la închisoare primită.

O cerere similară a fost depusă la instanţă şi de către Dumitru Cioflină, condamnat alături de Gigi Becali în dosarul privind schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Din 20 mai, Gigi Becali se află în spatele gratiilor după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca acesta are de executat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Acesta a primit doi ani de închisoare în dosarul „Schimbul de terenuri” şi la trei ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de sechestrarea de persoane.

De asemenea, acesta a mai primit o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul „Valiza” în care este acuzat de mită şi fals în înscrisuri, iar în urma cererii depuse de avocaţii latifundiarului din Pipera, Tribunalul Bucureşti i-a mai acordat acestuia un spor de pedeapsă de şase luni. În total, Becali are de executat trei ani şi şase luni de închisoare.

Regimul semideschis de detenţie

Regimul semideschis de detenţie se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani.

Potrivit site-ului Penitenciarului Rahova, persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, prestează munca şi desfăşoară activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială sub supraveghere, în grupuri, în spaţii din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei. 

Regimul deschis de detenţie

Regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an. Acestea sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara penitenciarului, dar fără a fi supravegheate de gardieni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite