Fraţii Mora, obişnuiţi să ţină cu dinţii de privilegiile aduse de funcţii. Şi Akos şi Victor Mora au fost greu de convins să renunţe la ce nu li se cuvine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Akos Mora a fost greu de convins marţi să-şi dea demisia din Parlament, dar până la urmă colegii lui senatori au reuşit să-l convingă să facă acest gest având în vedere că pe numele acestuia există de sentinţă definitivă de incompatibilitate. Akos Mora are şi un frate, care-i seamănă leit. Victor Mora a fost consilier la Ministerul Sănătăţii şi obişnuia să facă naveta acasă cu avionul, la Târgu Mureş, biletele fiind plătite din bani publici.

Discuţii aprinse ieri în Senat pe cazul Akos Mora. Deşi avea o decizie definitivă de incompatibilitate, fostul senator autosuspendat din PNL a ţinut cu dinţii de funcţie. „Daţi-mi un singur argument legal şi instituţional pentru care trebuie să plec din Parlament şi plec“, a repetat la nesfârşit, Akos Mora, la microfonul Senatului.

De fapt, nu vroia sub nicio formă să plece din Parlament. Abia când preşedintele Senatului se pregătea să supună votului încetarea mandatului acestuia, Akos Mora a anunţat că renunţă şi şi-a dat demisia pe loc. „Stimaţi colegi, haideţi să închidem subiectul. Eu nu doresc să fac parte din acest Parlament. Îmi pare rău, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste şi mă uit foarte bine în stânga şi ştiu ce zic“, au fost ultimele sale cuvinte în calitate de senator.

Victor Mora, consilierul plimbăreţ de la Ministerul Sănătăţii

Akos Mora are şi un frate, Victor Mora. Cei doi seamănă leit când e vorba de îndârjirea de a se agăţa de funcţii sau privilegii nemeritate. Aşa cum Akos voia să rămână senator, deşi o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îi interzicea, şi Victor voia să beneficieze cât mai mult de banii de la ministerul Sănătăţii.


„Adevărul“ a relatat pe larg anul trecut cum Victor Mora a încercat să profite cât mai mult de funcţia sa de consilier proaspăt lua în echipa liberalului Eugen Nicolăescu. În aproape trei luni, acesta a mers săptămânal acasă începând cu joi până duminică sau luni, iar la minister petrecea practic 2-3 zile pe săptămână. Victor Mora prefera, însă, să meargă acasă cu avionul, iar biletele erau decontate de către Ministerul Sănătăţii.

Victor Mora a spus că nu mergea doar acasă, ci că avea multă treabă la Târgu Mureş. „Am purtat discuţii în mai multe rânduri, sunt chestiuni complexe. Am preferat să merg la sfârşit de săptămână că e mai liber şi putem discuta mai pe larg. Nu este adevărat că am fost doar la Târgu-Mureş. Am fost şi la Cluj, la Oradea“, a spus anul trecut Victor Mora. Întrebat când a avut timp să ajungă şi la Oradea, Mora s-a repliat. „La Oradea încă nu am ajuns, urmează să merg“.

Victor Mora beneficia în Bucureşti şi de o locuinţă de serviciu din portofoliul RA-APPS. Pentru un apartament cu patru camere, de 156 de metri pătraţi cu tot cu dependinţe, chiria era atunci de 816 lei.

După dezvăluirile din „Adevărul“, ministrul de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a luat apărarea consilierului său. După al treilea articol legat de Victor Mora, deplasările pe banii statului acasă cu avionul, dar şi despre contractele firmei Moragroind SRL, dar şi altele controlate de familia Mora, consilierul lui Nicolăescu a binevoit să returneze la bugetul ministerului banii cheltuiţi pe plimbări acasă cu avionul. În total, au fost returnaţi la buget 5.140 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite