Tupeu de consilier: face naveta acasă cu avionul pe banii Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mora a cheltuit din banii ministerului 4.000 de lei într-o lună numai ca să meargă acasă FOTO Zi de zi
Victor Mora a cheltuit din banii ministerului 4.000 de lei într-o lună numai ca să meargă acasă FOTO Zi de zi

Consilierul ministrului Sănătăţii merge săptămânal acasă, la Târgu-Mureş, numai cu avionul, pe banii ministerului. El pretinde că are de rezolvat „importante chestiuni de infrastructură“ la spitalul din oraş.

Victor Mora este consilierul preferat al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Au lucrat împreună între 2005 şi 2008, când Nicolăescu era tot ministrul Sănătăţii. Acum, din ianuarie, echipa s-a reunit, iar Victor Mora este din nou consilierul ministrului Eugen Nicolăescu.

Având o legătură strânsă, i s-a rezolvat repede de la Guvern cazarea într-o locuinţă de la RA-APPS, dar şi contacte frecvente cu familia, rămasă la Târgu-Mureş, pe banii statului. Angajat din ianuarie 2013, Victor Mora nu a pierdut niciun prilej să meargă acasă cu avionul în fiecare săptămână. Totul plătit de Ministerul Sănătăţii, preţul unui bilet Tarom dus-întors fiind de aproximativ 900 de lei. „Adevărul“ deţine documente care demonstrează că cinci săptămâni consecutive, de la 23 ianuarie până la 25 februarie, consilierul ministrului şi-a petrecut weekendurile în oraşul natal, unde s-a deplasat cu avionul, iar biletele i-au fost decontate de Ministerul Sănătăţii.

În ordinele de deplasare întocmite, scopul tuturor celor cinci deplasări săptămânale ale lui Victor Mora a fost, invariabil, acelaşi: „Discuţii privind infrastructura sanitară“ la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu- Mureş. Toate aceste zboruri cu avionul au avut loc doar la sfârşit de săptămână. Astfel, călătoriile între Bucureşti şi Târgu-Mureş au fost în perioadele 23-28 ianuarie, 1-4 februarie, 7-11 februarie, 14-18 februarie, 21-25 februarie. La o simplă privire aruncată pe calendarul anului 2013, toate aceste deplasări au avut loc în weekenduri, plecările spre oraşul său având loc încă de joi.

Excepţie face prima perioadă, cea din ianuarie, când a plecat acasă încă de miercuri.

Suma totală decontată pentru aceste deplasări, doar pentru transportul aerian, se ridică la 4.000 de lei.

Alibi: discuţii pe infrastructură

Deplasările către casă i-au fost decontate consilierului Victor Mora de către Ministerul Sănătăţii, conform ordinelor de deplasare ale lui Mora şi facturilor pentru biletele de avion întocmite direct pentru Ministerul Sănătăţii. Cum a reuşit Victor Mora să meargă acasă pe banii ministerului? Simplu: pe ordinele de deplasare a scris că poartă discuţii despre infrastructură la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Victor Mora CASETA

„Am purtat discuţii în mai multe rânduri, sunt chestiuni complexe. Am preferat să merg la sfârşit de săptămână că e mai liber şi putem discuta mai pe larg. Nu este adevărat că am fost doar la Târgu-Mureş. Am fost şi la Cluj, la Oradea“, a spus Mora. Întrebat când a avut timp să ajungă şi la Oradea, Mora s-a repliat. „La Oradea încă nu am ajuns, urmează să merg“.

Managerul unităţii medicale din Târgu-Mureş confirmă doar parţial alibiul consilierului Mora. „Întâlnirile avute cu domnul consilier Victor Mora au vizat exclusiv problema transformării Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă în Spital regional de urgenţă. Au fost discuţii tehnice, în cadrul cărora am analizat criteriile de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească un Spital regional, comparativ cu performanţele reale actuale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş“, a declarat Ovidiu Butuc, manager SCJU Târgu-Mureş.

Întrebat însă dacă aceste discuţii au fost în toate ultimele cinci weekenduri, managerul spitalului a spus că nu îşi aminteşte, chiar dacă astfel de întâlniri par a fi foarte importante pentru viitorul unităţii medicale. „Îmi cer scuze, chiar nu îmi aduc aminte exact şi nu aş vrea să induc cititorii dumneavoastră în eroare“.

Responsabil cu banii Ministerului Sănătăţii

Victor Mora este un tânăr om de afaceri mureşean, fost consilier local liberal şi apropiat al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a fost şi preşedinte al PNL Târgu-Mureş. Mora a făcut parte din echipa lui Eugen Nicolăescu în perioada octombrie 2006 - august 2008, pentru ca în 28 noiembrie 2008 să fie numit secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice de către premierul de atunci, Călin-Popescu Tăriceanu.

Victor Mora este responsabil cu cheltuirea banilor Ministerului Sănătăţii pentru diverse investiţii în infrastructură sanitară, informatizare, dispozitive medicale şi achiziţii de ordin tehnic.

Consilierul ministrului Sănătăţii este asociatul societăţilor mureşene Moragroind SRL şi MRG Faţade SRL, firme specializate în construcţii. Acesta deţine şi 140 de acţiuni la compania Naturfruct, din localitatea bistriţeană Braniştea, şi este asociat al SC Hoptrade SRL Târgu-Mureş.

Moragroind SRL a contractat în ultimii ani diverse lucrări publice în mai multe localităţi mureşene, precum Breaza, Sighişoara, Iernut, Suplac, Pogăceaua şi Crăieşti, valoarea totală a contractelor ridicându-se la aproximativ 8,6 milioane de lei. 

Locuinţă la superpreţ

După reangajarea la Ministerul Sănătăţii, consilierului Victor Mora i s-a atribuit o locuinţă de serviciu din portofoliul RA-APPS. Un apartament cu patru camere, de 156 de metri pătraţi cu tot cu dependinţe. Chiria este de 816 lei.

Am purtat discuţii în mai multe rânduri, sunt chestiuni complexe. Victor Mora consilier în Ministerul Sănătăţii
Factura Victor Mora Ministerul Sanatatii
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite