Deţinutul eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu a fost prins. El mai are de executat 36 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petronel Popa, cel de-al treilea deţinut eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu, în ziua în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare,  a fost prins după ce a fost dat în urmărire naţională.  El era condamnat la cinci ani şi 10 luni închisoare pentru tâlhărie şi a fost eliberat cu 36 de zile mai devreme.

UPDATE 19.30 Deţinutul care a fost eliberat din greşeală a fost prins, potrivit unor oficiali din cadrul ANP. Deţinutul urmează să fie reîncarcerat în penitenciarul Giurgiu. 

UPDATE 17.00 Directorul Penitenciarului Giurgiu, Marius Lucian Fulga, a declarat luni, pentru Agerpres, că în cadrul instituţiei a fost demarată o anchetă internă pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor care au dus la eliberarea din greşeală a celor trei deţinuţi.

„De la intrarea în vigoare a Legii 169/ 2017, de la Penitenciarul Giurgiu au fost eliberaţi în prima etapă un număr de 80 de deţinuţi. Principalele motive aplicabile în cadrul Penitenciarului Giurgiu pentru eliberare se refereau la suprafaţa care îi revine fiecărui deţinut, respectiv aceasta ar trebui să fie de 4,01 metri pătraţi, şi în cazul celor trei s-a considerat că suprafaţa la care se încadrau era una mai mică, dar am constatat că a fost o greşeală de calcul motiv pentru care am demarat o anchetă internă pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor care au dus la această greşeală", a declarat Fulga.

El spune că din cei trei deţinuţi eliberaţi la finalul săptămânii trecute din greşeală de la Penitenciarul Giurgiu, doi dintre aceştia, cetăţeni români, au fost reîncarceraţi, iar cel de al treilea, "tot cetăţean român" şi care avea de executat o pedeapsă pentru tâlhărie, încă "nu a fost găsit pentru a fi reîncarcerat".

În urmărire naţională

Petronel Popa a fost dat în urmărire naţională de Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii precizând că are următoarele semnalmente: înălţime 1,70-1,79 m.; greutate 80-89 de kilograme; corpolenţă atletică; păr şaten tuns scurt; urechi mari; frunte lată; faţă prelungă; ten deschis; ochii albaştri; sprâncene groase; gură medie; buze groase; bărbia dreaptă; nasul drept. 

image

„Posedă mandat de executare a pedepsei nr.793/2013 fiind condamnat la 5,6 ani pentru tâlhărie. Ca urmare a intrării în vigoare a Lg 169/2017, numitul Popa Petronel i s-a calculat în mod eronat un câştig de 330 zile din pedeapsa în loc de 294 de zile din pedeapsa de cinci ani şi 10 luni închisoare, ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare, fapt ce a generat punerea în libertate la termen la data de 19.10.2017. În urma sesizării erorii, s-a procedat la recalcularea zilelor si s-a constatat faptul că persoanei in cauza i-au fost generate suplimentar 36 de zile. Data corecta la care urma sa fie pus in libertate era 29.10.2017”, explică IGPR motivul pentru care Petronel Popa a fost dat în urmărire naţională.

Dosar deschis la poliţie

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Giurgiu, Cristian Şuţă, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, că instituţia s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal in rem pentru neglijenţă în serviciu după ce, pe canalele media, a apărut informaţia că un deţinut de la Penitenciarul Giurgiu a fost eliberat din greşeală şi nu a fost găsit pentru a fi reîncarcerat.

''La nivelul IPJ Giurgiu, în data de 1 noiembrie, a fost primită o solicitare de reîncarcerare a unui bărbat în vârstă de 28 de ani din localitatea Bolintin Vale, judeţul Giurgiu. Poliţiştii din localitate au efectuat activităţile specifice şi în aceeaşi zi l-au găsit pe bărbat la domiciliu, l-au ridicat şi l-au predat poliţiştilor de la investigaţii criminale, ulterior acesta fiind depus la Penitenciarul Giurgiu'', a menţionat reprezentantul IPJ Giurgiu.

El a spus că, după respectivul eveniment, au apărut informaţii în mass-media că de la Penitenciarul Giurgiu au fost eliberaţi alţi doi bărbaţi, din alte judeţe, pentru care, de asemenea, fuseseră emise ordine de reîncarcerare, iar unul dintre aceştia, din Vaslui, nu a fost găsit pentru a fi predat autorităţilor competente.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, deţinuţii obţin şase zile de libertate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite