Cum ar fi putut fi prins mai repede poliţistul pedofil. Camerele cu recunoaştere facială, „interzise“ poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul pedofil Eugen Stan a fost arestat
Poliţistul pedofil Eugen Stan a fost arestat

Criticaţi de ministrul de interne Carmen Dan în scandalul poliţistului pedofil, şefii Poliţiei sunt nevoiţi să lucreze aproape empiric, fără mijloace tehnice de care dispune orice poliţie din Europa. Camerele de supraveghere stradală nu au nici măcar un soft de recunoaştere facială.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a găsit ţapii ispăşitori în cazul agentului de la Poliţia Rutieră, Eugen Stan, care a abuzat, săptămâna trecută, doi copii în liftul unui bloc din Drumul Taberei, şi care este supectat şi de alte cazuri similare: şeful Poliţiei Române, chestorul principal Bogdan Despescu, dar şi şeful Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, comisarul-şef Radu Gavriş, cel care a coordonat echipa care l-a capturat pe pedofilul Eugen Stan.

Pedofilul ar fi fost prins însă mult mai repede dacă anchetatorii ar fi beneficiat de mijloace tehnice mai avansate, precum un soft de recunoaştere facială pentru camerele de supraveghere de pe stradă.

Imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale blocurilor unde s-au întâmplat faptele au ajutat decisiv anchetatorii să-l prindă pe pedofil. Fotografiile suspectului a făcut înconjurul României, mii de oameni mobilizându-se pe reţelele de socializare. Toţi au distribuit imaginea suspectului în speranţa că cineva îl va putea identifica. Ceea ce s-a şi întâmplat. Din păcate, sistemul de camere de luat vederi din Capitală, gestionat de Poliţia Locală, nu dispune de un soft de recunoaştere facial care poate recunoaşte feţele trecătorilor şi poate accesa baza de date cu infractori cunoscuţi.

Dacă acest sistem ar fi fost implementat, agentul Eugen Stan ar fi putut fi prins încă din anul 2012, când a fost surprins de camerele de luat vederi după ce a atacat-o pe fetiţa de 7 ani, din sectorul 6.

Peste o mie de camere de supraveghere sunt amplasate în toată Capitala. Spre comparaţie, în Londra sunt funcţionale circa 500.000 de camere video, dotate însă cu soft de reconoaştere facială şi de recunoaştere a numerelor de înmatriculare. 

Cum funcţionează sistemul de recunoaştere facială

Specialiştii spun că un asemenea sistem este foarte eficient. „Pentru ca un soft de recunoaştere facială să funcţioneze, trebuie ca acele camere de luat vederi să fie conectate la o bază de date centralizată, un fel de procesator. Pentru că una este să înregistrezi o imagine, iar alta e să o prelucrezi. Un sistem centralizat asta face: culege stream-ul, îl bagă într-un procesator care aplică recunoaşterea facială. Softul analizează de la câteva zeci, până la câteva mii de puncte de analiză de pe faţă, cum ar fi distanţa dintre ochi, dintre ochi şi sprâncene, poziţia nasului, bărbia. Softul obţine o statistică – probabilitatea ca imaginea surprinsă de camera de luat vederi să se potrivească cu cea din bazele de date, asociată unui nume. Este o infrastructură scalabilă. Cu cât sunt mai multe camere, cu atât trebuie mai multe servere“, a explicat, pentru „Adevărul“,Liviu Arsene, Senior eThreat Analyst la Bitdefender.

Eficienţa softului depinde de baza de date cu care se face comparaţia imaginilor. „Vorbim de algoritmi de inteligenţă artificială. Cu cât antrenezi altgoritmul mai bine, cu atât mai bine identifică. Va da rezultate mai bune dacă în baza de date sunt mai multe fotografii cu faţa unui individ decât dacă este una singură cu care se face comparaţia. Mai este o condiţie – imaginea camerei video să fie cât mai clară. Mai contează distanţa, unghiul din care se filmează, dacă e noapte sau zi“, a mai spus specialistul. 

Ţapii ispăşitori

Ministrul vrea ca şeful Poliţiei Române, chestorul principal Bogdan Despescu, dar şi şeful Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, comisarul-şef Radu Gavriş, cel care a coordonat echipa care l-a capturat pe pedofilul Eugen Stan, să plătească oalele sparte. Ministrul vrea schimbarea lor din funcţie.

Aceeaşi măsură îl vizează şi pe şeful Departamentului Control Intern, din Brigada Rutieră. Concret, Carmen Dan a cerut, marţi, demiterea şefului Poliţiei Române, iar celor doi şefi de servicii „să facă un pas în spate”, adică să-şi dea demisia. În locul chestorului Bogdan Despescu ar fi urmat să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Solicitarea ministrului a venit după anunţarea rezultatelor preliminare ale anchetei interne în cazul poliţistului pedofil, Carmen Dan criticând dur conducerea Poliţiei Române. „Am cerut clarificări privind problemele de sistem. Superficialitatea testărilor a făcut ca în sistem să ajungă oameni cu deviaţii comportamentale. Sunt total nemulţumită de explicaţiile date. Din păcate, această atitudine este o constantă“, a spus ministrul.

Conform legii, demisia chestorului Bogdan Despescu nu poate intra în vigoare fără semnătura premierului Mihai Tudose. Numai că premierul a anunţat că nu vrea să semneze schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei, până când nu va sta de vorbă cu el. Decizia premierului vine în contextul în care acesta forţează demisia lui Carmen Dan, apropiată de Liviu Dragnea, din Guvern.

Comisarul Radu Gavriş, „suspectul de serviciu“

Şeful Serviciului Omoruri, comisarul şef Radu Gavriş, arătat cu degetul de ministrul de Interne, este unul dintre cei mai apreciaţi poliţişti români, structura pe care o conduce având zero cazuri de crimă cu autor necunoscut. El a criticat însă, la sfârşitul lunii decembrie, modificările aduse Codurilor Penale, atrăgând atenţia că schimbările vor anula multe probe din dosare. Carmen Dan şi-a exprimat atunci nemulţumirea, spunând că Radu Gavriş nu a avut mandat să facă declaraţii publice şi că poliţiştii nu trebuie să se implice în politică.

Specialiştii au criticat dur intenţia ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-i cere demisia şefului Serviciului Omoruri. „Asta confirmă pentru a nu ştiu câta oară că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. A solicita demisia unui om care este extraordinar de bine pregătit şi care conduce un serviciu extrem de sensibil - şi cifrele stau mărturie, numai pentru că şi-a permis să spună un adevăr sau poate că una dintre anchete s-a derulat cu dificultate şi care nici măcar nu este în competenţa Serviciului Omoruri, e o mare greşeală. Ofiţerii Serviciului Omoruri au fost solicitaţi în acest caz tocmai pentru că sunt recunoscuţi ca fiind profesionişti desăvârşiţi. Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei este recunoscut la nivelul întregii Poliţii Române ca fiind unul de elită “, a explicat, pentru „Adevărul“, expertul criminolog Dan Antonescu.

Acesta crede că în spatele demiterii comisarului-şef  Radu Gavriş se află, de fapt, nemulţumirea ministrului faţă de criticile aduse de poliţist modificărilor Codurilor Penale.

Berbeceanu şi Godină, solidari cu Gavriş

Poliţiştul Marian Godină, dar şi fostul şef de la Combaterea crimei organizate Alba, s-au declarat solidari cu şeful Serviciului Omoruri, comisarul-şef  Radu Gavriş. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marian Godină a scris că îl susţine pe Radu Gavriş, „un om pe care cineva doreşte să îl demită“, pentru că „şi-a permis să vorbească“. Un mesaj similar a postat şi Traian Berbeceanu: „Am ales să îmi exprim dezacordul faţă de o decizie strâmbă, nesusţinută de argumente, fără legatură cu activitatea exemplară a colegului meu!“.

Ce a stabilit ancheta internă

Ancheta internă dispusă în urma scandalului de pedofilie a găsit şi alţi ţapi ispăşitori. Şeful poliţistului de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că a agresat sexual cei doi copii a plătit cu funcţia.

Potrivit IGPR, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2 şi 6, Emanuel Vornicu, a fost eliberat din funcţie „până la clarificarea situaţiei“.

Totodată, şefii de schimb şi psihologul unităţii vor fi cercetaţi disciplinar pentru modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri.

A batjocorit o altă fetiţă în 2012

Între timp, testele ADN au confirmat că agentul Eugen Stan este autorul agresiunii de la sfârşitul lunii octombrie 2012. Pus în faţa probelor, pedofilul şi-a recunoscut faptele. A comis atacul în sectorul 6. Nenorocirea s-a întâmplat când fetiţa se întoarcea de la şcoală. „În data de 22.10.2012, în jurul orei 14:00, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe scările care asigură legătura între etajele 4 şi 5 ale imobilului - inculpatul S.E. a pupat-o pe gură şi a luat-o în braţe pe persoana vătămată şi, profitând de împrejurarea că aceasta era minoră, în vârstă de 7 ani, fiind astfel în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, a determinat-o să-i atingă organul sexual“, precizează Parchetul Bucureşti.

Are în jur de 1,60 metri şi aproximativ 40 de ani. Aşa suna apelul disperat al poliţiei făcut la acea vreme. Oamenii legii au dat publicităţii imagini de pe camerele de supraveghere, dar agresorul nu a fost identificat de nimeni.

În ultimii 5 ani, anchetatorii au supus unor expertize genetice 15 persoane ale căror semnalmente sau profil personal corespundeau cu cele ale autorului faptei, au verificat în bazele de date circa 300 de persoane suspecte, au verificat zeci de informaţii primite de la public sau chair poliţişti şi au analizat aproximativ 150 de dosare penale cu obiect similar înregistrate la parchetele din Capitală.

Cu această ocazie, poliţiştii Serviciului Omoruri au prins un alt pedofil periculos: Ninel Şerbănescu, de 65 de ani, fost ofiţer de contrainformaţii. Supranimit în presă „spionul pedofil“, Şerbănescu a fost trimis în judecată în 2014 şi, ulterior, condamnat definitiv pentru abuzarea a şapte copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani. După ce agentul Eugen Stan a fost reţinut, anchetatorii au putut proba şi acea faptă. În cursul zilei de luni, Institutul Naţional de Criminalistică a făcut o expertiză prin care a fost stabilit profilul genetic al agentului Eugen Stan, constatându-se că acesta corespunde cu profilul genetic din probele prelevate în cazul agresiunii din octombrie 2012. Mai mult, anchetatorii îl suspectează pe Stan şi pentru violarea altei fetiţe, în 2009.

Arestat pentru 30 de zile

Agentul Eugen Stan a fost arestat preventiv. Suspectul de pedofilie a fost prezentat, marţi, judecătorului de drepturi civile, care a decis ca acesta să rămână după gratii cel puţin în următoarele 30 de zile.

La percheziţii, au fost găsite hainele pe care agentul le-a purtat în ziua în care în care a agresat sexual cei doi minori în lift, dar şi alte probe. Astfel, anchetatorii au descoperit că acesta păstra în calculator imagini cu minori şi avea două conturi de Facebook. Anchetatorii au mai anunţat că verifică probele în alte 15 cazuri de agresiuni sexuale cu minori, clasate cu autor necunoscuţi. Cel puţin într-unul dintre aceste cazuri, agresarea sexuală a unui minor în 2009, agentul Eugen Stan este suspect. Anchetatorii trebuie însă să completeze probatoriul, pentru a şti sigur dacă agresorul este Stan. Referitor la acest caz, ministrul de Interne Carmen Dan şi-a arătat nemulţumirea pentru că faptele s-ar fi prescris, afirmaţie contrazisă însă de procurorii care fac ancheta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite