Bucureşti: Meseria de "lopătar", profitabilă când e god galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată cu ultima ninsoare care a acoperit Capitala au reapărut şi „lopătarii” - aceşti tineri binevoitori care îţi scot maşina de sub nămeţi şi îţi dezăpezesc parcarea sau aleea din faţa blocului.

Atunci când se trezesc cu maşinile acoperite de zăpadă, majoritatea bucureştenilor preferă, din comoditate sau din alte motive, să tocmească un „lopătar” pentru a-i scoate din încurcătură. Aceştia, mereu înarmaţi cu cel puţin un instrument anti-omăt, sunt dispuşi să salveze situaţia pentru câteva zeci de lei.

Adevăratul „regiment de iarnă”
În general sunt persoane tinere, fără ocupaţie, care profită de condiţiile meteorologice pentru a scoate un ban. Sunt aceiaşi băieţi care te ajută să îţi scoţi maşina din pasajul inundat în timpul ploilor de toamnă, să ieşi din noroaiele de pe „bulevardele” bucureştene sau să scapi de fotoliile vechi, atunci când reuşeşti să-ţi redecorezi sufrageria. „Noi suntem <regimentul de iarnă> domne’, nu ăia de la primărie. De fapt suntem regimentul de iarnă, de primăvară şi de toamnă... suntem <all seazon> (toate anotimpurile), că oferim asistenţă permanentă, şi nici nu avem tarif fix”, explică Liviu, un tânăr isteţ de vreo 28 de ani, care îşi câştigă existenţa cu lopata pe timpul iernii şi cu liza pe timpul verii.

Tariful, între 10 şi 25 de lei
Liviu a avut probleme cu drogurile şi de când i s-a dus vestea de „trăgător” nu şi-a mai găsit pe nicăieri de muncă. S-a mutat demult din Colentina, dar foştii vecini îl ştiu de băiat bun şi îi dau mai mereu câte ceva de făcut. Aşa îşi câştigă pâinea. „Mă mai cheamă câte un vecin să îi arunc un dulap vechi, o canapea. Câteodată le arunc, câteodată le vând altora, mai amărâţi ca mine. Acum, iarna, mai dau zăpada de pe maşini, din parcare, de pe alei... mai scot un ban”, spune tânărul.
Tariful pentru dezăpezirea unui loc de parcare variază în funcţie de relaţia pe care o are cu clientul şi de cât de simpatic e acesta. Astfel, preţul poate fi de 10 lei sau de 25. De când s-a aşternut ultima zăpadă, Liviu a scos bani buni. „În două zile am făcut vreo 200 de lei, doar cu parcările. Lumea e comodă, nu se deranjează, preferă să dea 10-20 de lei, decât să îşi facă bătături de la lopată”, zice „sezonierul”.

Reduceri pentru cunoscuţi
El mai spune că vecinii  pe care îi cunoaşte de mult timp au prioritate, dar şi reducere. „Un fost vecin de scară mi-a dat 10  lei, o cutie de bere şi câteva ţigări, fără să îi cer nimic. Unui chinez care s-a mutat de curând pe aici i-am luat 25 de lei pentru aceeaşi treabă. Am şi eu preferinţele mele”, încheie Liviu.
Oamenii care îl contactează sunt foarte mulţumiţi de calitatea şi de rapiditatea cu care îşi face treaba. „Îl cunosc de mult pe băiat, ştiu că a avut şi probleme cu drogurile, dar e de apreciat că nu fură, nu face nenorociri. Îşi câştigă banii la lopată, cară cu liza, merge la orice muncă. E muncitor şi e serios”, spune Robert, unul dintre clienţii lui Liviu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite