Şcoala care a cucerit NASA cu elevii săi: Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O clasă de la Vianu este înţesată de diplome de la marile concursuri internaţionale de fizică, informatică şi astronomie FOTO Adevărul/Marian Iliescu
O clasă de la Vianu este înţesată de diplome de la marile concursuri internaţionale de fizică, informatică şi astronomie FOTO Adevărul/Marian Iliescu

Elevii de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu participă la concursuri organizate de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, se duc la olimpiade, dar au timp şi pentru distracţie. Mulţi vor pleca din ţară, dar momentan sunt elitele unei generaţii.

Cunoscut pentru numărul mare de olimpici pe care îi are, acest liceu se axează, de asemenea pe profilul Real, specializarea Informatică. Pe lângă olimpiadele internaţionale, elevii şcolii au mai participat şi la concursuri organizate de NASA sau ESA unde au câştigat premii pentru proiectele lor. Înfiinţat în 1928, Colegiul a fost iniţial intitulat "Liceul Teoretic de Fete" şi abia în în 1997 a devenit "Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu". De asemenea, trebuie menţionat că rata de promovare de la Bac anul trecut a fost de 100% la „Tudor Vianu“, ultima medie fiind de 6,06.

Elevii de la Colegiul Tudor Vianu au o experienţă deja vastă a participării la concursuri internaţionale. NASA şi ESA i-au premiat, iar absolvenţii se duc la universităţi din afară.

Apocalipsa maya a trecut, dar finalul Terrei este o realitate. Mai devreme sau mai târziu, resursele se vor duce. În 2012, planeta a ajuns la 7 miliarde de locuitori şi ne-a luat doar 13 ani pentru a adăuga un miliard în plus, iar de la 5 la 6 miliarde am trecut în 12 ani. Ritmul poate să se micşoreze, dar tendinţa rămâne valabilă. Potrivit unui studiu „Global Footprint Network“, ar fi nevoie de cinci planete bogate în resurse ca a noastră pentru a produce resursele necesare susţinerii vieţii unei societăţi dezvoltate, cum este cea din Statele Unite ale Americii. Aşadar, trebuie să găsim o cale de scăpare. Una dintre ele o reprezintă spaţiul.

NASA organizează în fiecare an concursul NASA Ames Space Settlement, unde invită elevi mai mari de clasa a 6-a să participe şi să prezinte proiecte sustenabile prin care omenirea s-ar putea muta în spaţiu. Prin acest concurs, centrul de cercetare NASA Ames vrea să dezvolte cunoştinţele copiilor şi pasiunea lor pentru astronomie, mai mulţi cercetători ai Agenţiei Spaţiale Americane participând activ la proiect. În plus, în fiecare săptămână a concursului, elevii sunt invitaţi să răspundă la o întrebare de astronomie, iar cea mai bună soluţie este afişată pe site-ul NASA.

Anul acesta, concursul NASA a avut la start 592 de proiecte de la 168 de profesori din 20 de ţări. În ultimii ani, România a fost în topul acestui concurs, prin echipe din Bucureşti, Constanţa sau alte oraşe. Anul trecut, premiul cel mare a fost obţinut de o echipă de Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti, iar şcoala a fost printre primele şi anul acesta. Două echipe, „Espyrius“ şi „Arwen Expendable“ au câştigat ambele un premiu întâi, la categoria pentru clasa a 12-a şi clasa a 11-a. În urma acestei reuşite, Colegiul Vianu şi-a trimis elevii la Conferinţa International Space Development, care a avut loc între 23 şi 27 mai la San Diego, suportând toate costurile.

O programă inadecvată pentru genii

În clasa profesoarei de fizică Ioana Stoica de la Colegiul „Tudor Vianu“, pereţii sunt de fapt acoperiţi de diplome de la concursurile internaţionale. Peste tot scrie NASA, în dulapuri sunt instrumente trimise de Agenţia Spaţială, iar profesoara se mândreşte cu clasa ei. „Sunt elevii mei de când erau în clasa a 6-a. Să nu vă închipuiţi că singurele proiecte pe care le fac sunt concursuri. Sunt o mulţime de proiecte NASA la care participă, unele competiţii organizate de Agenţia Spaţială Europeană“, se mândreşte profesoara de fizică. De altfel, în momentul în care ne-am întâlnit cu ea şi cu elevii săi, tocmai veniseră de la Amsterdam, de la ESA, unde au câştigat concursul internaţional Odysseus.

Ioana Stoica spune că participarea elevilor şi antrenamentul lor se face de cele mai multe ori în afara programului. „Ştiţi cum este la şcoală. Trebuie să predau ce este în programă. Sunt mulţi olimpici, sunt multe concursuri şi nu îţi permiţi să pierzi. Facem multe cercuri.“, mărturiseşte profesoara. Toate lucrurile acestea au început în 2007, în momentul când Ioana Stoica a obţinut o bursă la NASA şi a învăţat noi metode de predare a unor lucruri inovatoare pentru România, cum ar fi astronomia, care nu este în programă.

„La noi trebuie schimbate programele, pentru a exista grade diferite de abordare a materiei. Copiii ăştia sunt foarte deştepţi, de ce să-i ţii în loc? Ar trebui să fie o materie diferenţiată? Noi nu facem astronomie, iar ei sunt tocmai interesaţi de ea“, mai spune profesoara.

Patru băieţi de primul loc

Echipa a câştigat premiul întâi la categoria pentru elevii de clasa a 12-a şi este formată din trei băieţi, Nayyerani Reza, Andrei Cătălin Pop şi Mihai Istudor. Toţi trei au mai fost la concursuri NASA. De exemplu, în 2012 Nayyerani a obţinut locul al treilea concursul „NASA Cassini Scientist for a Day“, iar Andrei Cătălin a fost în echipa care a luat primul loc tot la concursul NASA Space Settlement în 2011, pentru design.

„Vreau să ajung medic. Am încredere în sistemul românesc, aşa că voi rămâne aici. Astronomia şi astrofizica sunt pentru mine un fel de hobby, dar lucrez cu plăcere şi îmi place să studiez nu numai cerul, ci şi ce se ascunde în «spatele» lui. Anul acesta m-am calificat la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, iar în 2014 sper să ajung la faza internaţională“, ne-a spus Nayyerani Reza. Ceilalţi din echipă nu sunt la fel de încrezători în sistemul educaţional românesc şi doresc să înveţe în străinătate. „Sper să fiu acceptat la Universitatea Stanford. Am de gând să aplic şi sper să îi impresionez cu CV-ul meu. În fiecare an particip la olimpiadele de matematică şi fizică, materii pe care le iubesc din copilărie“, spune Andrei Cătălin Pop. Poate vă întrebaţi când mai au timp aceşti copii de un hobby. Ei bine, totul funcţionează într-un cerc uneori. „Ca hobby îmi place să lucrez la proiecte alături de colegii mei“, spune Andrei.

Planuri mari are şi Mihai Istudor. El vrea să studieze informatica şi să ajungă la Universitatea Columbia. Al patrulea membru al echipei, Tudor Rădăcineanu a moştenit de mic pasiunea pentru antreprenoriat şi vrea să urmeze o carieră în economie. „Planul meu pentru mai departe este să mă pregătesc în străinătate, iar mai apoi, cu puţin noroc, să mă pot întoarce în România pentru a-mi valorifica cunoştinţele acumulate“, spune Tudor.

Cu 10.000 de oameni în spaţiu

Clasa de la Vianu este plină de olimpici şi de elevi excepţionali. Călin Segărceanu, Cătălina Voicum, Bogdan Cionca, Ştefan Iov şi Alexandru Glonţar au participat anul acesta cu proiectul Theya Space Settlement la concursul organizat de NASA. Bogdan are experienţă de anul trecut, când a luat premiul cel mare. Ei vor să construiască o staţie orbitală cu 10.000 de oameni, care să folosească drept remediu faţă de suprapopularea Terrei.

Tinerii ştiu foarte bine ce vor să facă şi gândesc matur. De asemenea, mulţi dintre ei vor să rămână în România. „Trebuie să funcţioneze exact ca pe Pământ. E un oraş. Pentru că pe Terra va creşte prea mult populaţia, putem să ne ducem în spaţiu sau pe altă planetă, aşa că nu vor ajunge. Staţia va fi la jumătatea distanţei dintre Pământ şi Lună, aceasta din urmă fiind folosită pentru materiale“, spune Călin.

Viziunea lor pentru viitorul care ar putea deveni realitate în 40 de ani este a unui oraş normal, cu gravitaţie obţinută prin rotaţie. „Parte din resurse vor fi luate de pe Lună, unde vom trimite roboţi. Au energie de la soare şi lucrează încontinuu. Vom lua siliciu, carbon, fier şi apă”, explică Bogdan Cioncă. De asemenea, ei s-au gândit şi la viaţa socială a oraşului, gândită de Cătălina. „Eu am făcut sistemul medical – vom avea un spital central şi în jur de 10 centre de sănătate. Doctorii vor fi tot roboţi. Acum ar fi nevoie de mulţi bani, dar e realizabil în 40 de ani“, explică eleva premiată de NASA în cadrul unei ceremonii la San Diego.

Premiaţi de Agenţia Spaţială Europeană

Prin implicarea profesoarei lor, elevii au acces la multe concursuri, unele organizate chiar de Agenţia Spaţială Europeană. Matei Militaru şi Ioana Bica au câştigat prin proiectul „Odysseus”. Ei au făcut o staţie spaţială, amplasată pe orbita lui Marte, unde să aducă oameni. Ei vor să simuleze gravitaţia şi au lumină naturală, obţinută de la Soare, prin intermediul oglinzilor.

Ei vor să construiască diverse module, care vor fi cumpărate de către companii, pentru o dimensiune comercială, iar munca oamenilor va fi făcută de acasă. De asemenea, vor să evite să aducă animale acolo, aşa că vor creşte carne în vitro. „Decât să ne chinuim să pune la dispoziţie fiecărui animal ceea ce au nevoie, aducem ţesut muscular de pe Pământ şi îl punem într-un mediu spongios, care seamănă cu reţeaua vasculară, care să-i asigure creşterea prin proteine, glucide, cam ce asigură corpul în general”, explică elevii. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite