Spitalele COVID din Chişinău, arhipline. Doar 35% din populaţia Capitalei e vaccinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus R. Moldova

Doar 35 la sută din populaţia municipiului Chişinău este vaccinată împotriva noului coronavirus, ceea ce este insuficient pentru a atinge o imunitate colectivă. Lucrătorii medicali din capitală sunt vaccinaţi în proporţie de 95-96 la sută, acelaşi procent de imunizare fiind înregistrat şi în rândurile profesorilor şcolari, transmite IPN.

Datele au fost prezentate joi, 7 octombrie, de Boris Gîlca, şef-adjunct al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, la şedinţa Consiliului municipal Chişinău.

Boris Gîlca a amintit că Centrul municipal de vaccinare are capacitatea de a imuniza 1200 de persoane pe zi, iar alte 70 de puncte de vaccinare sunt amplasate în toate instituţiile medicale din capitală, inclusiv în suburbiile Chişinăului. Totodată, imunizarea populaţiei are loc şi în punctele mobile de vaccinare, troleibuz şi autobuz. De la 26 mai, ziua în care au fost lansate troleibuzul şi autobuzul pentru imunizare, în aceste puncte mobile s-au vaccinat peste 17 mii de persoane.

Potrivit responsabilului de la Primărie, situaţia privind COVID-19 este similară cu cea din primăvara anului curent. „Spitalele COVID-19 din municipiul Chişinău sunt arhipline. Suntem la limită cu numărul de paturi, avem o schemă de activare graduală a altor spaţii medicale. În secţiile de terapie intensivă practic nu sunt locuri libere. Chiar dacă acestea mai există, ele apar după ce unele persoane se externează din secţie sau, din păcate, unii  pacienţi mor din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19. 97-98 la sută dintre persoanele internate în stare gravă în spitale nu sunt vaccinate”, a atenţionat Boris Gîlca.  

Şeful-adjunct de direcţie a opinat că, pe timp de pandemie, vaccinarea trebuie să fie obligatorie. De la începtul pandemiei COVID-19, în capitală au decedat peste 2 mii de persoane din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus. „Avem încă mult de lucrat la convingerea persoanelor pentru vaccinare. Avem suficiente vaccinuri în instituţiile medicale. Avem cea mai mare diversitate de vaccinuri disponibile, vaccinuri validate de instituţiile competente, UE şi OMS”, a subliniat Boris Gîlca.

La nivel de ţară, 23 la sută din populaţia Republicii Moldova este imunizată împotriva virusului SARS-CoV-2.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite