Scandalul lactatelor, din perspectiva producătorilor şi consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia producătorilor şi procesatorilor de lapte nu exclude că scandalul lactatelor a fost iniţiat pentru a face loc pe piaţă unui producător nou, având în vedere că efectuarea probelor de laborator a fost finanţată de o fundaţie străină.

În acelaşi timp, Centrul de asistenţă a consumatorilor din Chişinău, la comanda căruia au fost făcute investigaţiile, susţine că aceste probe de laborator au fost făcute ţinând cont de interesul consumatorilor, transmite IPN.

Carolina Linte, preşedinta Asociaţiei producătorilor şi procesatorilor de lapte, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, că nu exclude că aceste probe de laborator au fost făcute pentru a discredita producătorii autohtoni şi de a pregăti piaţa pentru producători străini. Carolina Linte a făcut trimitere la faptul că investigaţia a fost finanţată din banii unei fundaţii străine. „Eu mă întreb: astăzi este în drept să vină orice stat şi să iniţieze o fundaţie care să subvenţioneze investigaţii?”, se întreabă preşedinta asociaţiei.

Reprezentanta producătorilor susţine că până în prezent Asociaţia nu a primit rapoartele de expertiză, nu cunoaşte care metodă a fost aplicată pentru prelevarea probelor, cum a fost transmis procesul verbal la laboratorul de investigaţie. „Până la urmă, nimeni nu a discutat cu noi despre care este situaţia pe domeniul dat”, a spus preşedinta asociaţiei.

Radu Jigău, jurist al Centrului de asistenţă a consumatorilor din Chişinău, susţine că scandaluri legate de produsele lactate au loc periodic în Republica Moldova. Juristul spune că analizele de laborator s-au făcut pentru 126 de produse lactate ţinând cont de gradul de solicitare a acestora. „Noi nu ne-am pus scopul de a face o analiză câţi producători sunt şi care sunt zonele lor de comercializare a produselor. Scopul a fost să pornim de la sesizările consumatorilor şi să verificăm ce se întâmplă pe piaţa lactatelor”, a spus Radu Jigău.

Radu Jigău susţine că analizele de laborator au fost făcute de Centrul de metrologie, cel care certifică produsele, şi nu ar trebui să existe dubii referitor la calitatea investigaţiilor. Totodată, juristul consideră prea mici amenzile care au fost aplicate producătorilor ce au folosit un procentaj mare de grăsimi vegetale în produsele lactate. În opinia lui, 15 mii de lei nu prezintă un prejudiciu pentru un producător.

La începutul lunii februarie a fost publicat un studiu care arăta că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite