Fumătorii, mai predispuşi să facă forme grave de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fumator

Anual în Republica Moldova mor 5 mii persoane din cauza maladiilor provocate de fumat. La nivel mondial, 8 mln de oameni decedează în fiecare an ca umare a bolilor provocate de tutun. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumătorii au şanse mai mari cu 40-50 la sută de a face COVID-19, dar sunt şi mai expuşi riscului de a face diabet sau cancer, transmite IPN.

Totodată, fumătorii sunt de şase ori mai predispuşi să facă o formă gravă de COVID-19. Informaţii în acest sens au fost prezentate în cadrul unui eveniment desfăşurat astăzi în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual la 31 mai.

Ion Şalaru, director-adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică,  a subliniat că deseori suntem martori ai scenelor când părinţii fumează în prezenţa copiilor, iar aceasta afectează şi sănătatea minorilor. Copiii sunt cei care au declarat că 1/3 dintre părinţi fumează. Totodată, 40 la sută dintre copii au spus că au fost expuşi la fumul de ţigară, ceea ce le afectează sănătatea. Copiii fumătorilor au şanse mai mari să consume şi ei tutun, a atenţionat specialistul.

Potrivit lui Şalaru, nu există produse inofensive de tutun, iar informaţia care circulă în rândurile tinerilor că ţigările electronice, nargileaua şi tutunul încălzit nu ar dăuna sănătăţii sunt doar nişte mituri. „Industria tutunului are un singur scop – îmbogăţirea”, a relevat responsabilul de la ANSP.

Daniela Demişcan, şefă de direcţie la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a menţionat că lupta cu fumatul  nu este una deloc uşoară, iar industria tutunului are avocaţi foarte buni. Datorită insistenţei colegilor de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, fumatul este interzis în spaţiile publice, în transport, în raza instituţiilor de învăţământ, a instituţiilor medicale. În acelaşi timp, pe pachetele de ţigări sunt aplicate pictograme, care arată efectele nocive ale consumului de tutun, iar în unităţile comerciale pachetele de ţigări nu mai sunt expuse la vedere, a specificat Daniela Demişcan.

Cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, în parcuri şi pe terenuri de joacă pentru copii sunt amenajate panouri informative despre daunele tutunului. Totodată, fumătorii care vor să renunţe la ţigări pot apela la Linia verde antifumat, la numărul de telefon  0 800 10001, unde lucrează mai mulţi psihologi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite