Traian Băsescu: România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat luni că România a cheltuit foarte mulţi bani pentru a ajuta în mod concret Republica Moldova şi a calificat drept "o incorectitudine" atitudinea unor politicieni de la Chişinău care spun că România ajută "doar cu vorbe" Republica Moldova, potrivit Agerpres.

"România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. Din banii de asistenţă (...) România a cheltuit în ultimii ani, a plătit circa 500 de milioane. Din cei 500 de milioane, 75% s-au dus în Republica Moldova. Toată asistenţa pentru pregătirea liberalizării vizelor, care implică nişte condiţii pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească, condiţii tehnice, asistenţa pentru reformele în vederea parafării semnării acordului de asociere, asistenţa în vederea pregătirii şi semnării acordului de liber schimb, au fost finanţate de aici. În al doilea rând, este al şaselea an de când dăm 5.500 de burse tinerilor din Republica Moldova. Nu e ieftin deloc pentru că pentru un ciclu de educaţie înseamnă continuu peste 20.000 de tineri susţinuţi de statul român în şcolile şi facultăţile româneşti", a spus Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni la postul B1 TV.

Şeful statului român a amintit şi de ajutorul dat Republicii Moldova în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice şi a construcţiei de locuinţe după inundaţiile care au afectat Moldova în 2010.

"Nici acum nimeni nu spune în întâlnirile bilaterale: fraţilor, aveţi să ne daţi vreo 40 de milioane factura la energie electrică. Linia de 100 de kilowaţi este gata pe teritoriul României, nimeni nu a cerut niciun ban de la Republica Moldova. Au fost inundaţiile din 2011. Statul român a construit case de peste 8 milioane de euro în Republica Moldova. Acordarea cetăţeniei cu uşurinţa cu care o acordăm, costă şi asta bani. Este un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova care spun (n.r. - despre ajutorul dat Moldovei): numai cu vorbe", a mai afirmat Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite