Noul pact „Ribbentrop-Molotov” împotriva românilor basarabeni: Moscova trece prin Berlin şi populiştii de pseudo-stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Tkaciuk, fost ideolog şi deputat al Partidului Comuniştilor din R. Moldova, condus de Vladimir Voronin.
Mark Tkaciuk, fost ideolog şi deputat al Partidului Comuniştilor din R. Moldova, condus de Vladimir Voronin.

Cât timp reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiune aflată la guvernare în Republica Moldova, s-au luat de gâtul lui Ion Ceban, pe flancul de stânga al politicii moldoveneşti creşte un pericol şi mai mare pentru ţară şi popor. Periculoasă pentru că e neînţeleasă. Şi pentru că a mai adus surprize anterior.

Partidul fostului ideolog al lui Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk, care se autoidentifică drept Partid al Acţiunii Comune şi pretinde de a lua locul unor socialişti mai moderaţi şi capabili de negociere, aprinderea revoluţionară a cărora n-a ajuns mai departe de unele vizite pe muntele Athos, scrie coment.md.

În ultimele zile, cât socialiştii au dormit sau au schiat pe la Poiana Braşov, fostul talliban comunist a început un atac serios asupra guvernării, împroşcând la dreapta şi la stânga cu iniţiative populiste, mult prea pe placul multora dintre moldoveni. Şi cum să nu-ţi aminteşti aici de dictonul latin „Timeo Danaos et dona ferentes” – „Mă tem de greci chiar şi atunci când aduc daruri”.

Darurile ar putea fi otrăvite

Nu demult avertiza Oazu Nantoi, comentând ultimele evenimente geopolitice, că acum are loc împărţirea Europei după modelul pactului Ribbentrop-Molotov. Unde în această situaţie se va regăsi Basarabia? Tot acolo unde s-a regăsit şi data trecută?

Dacă într-adevăr e aşa, atunci şi în interiorul ţării ar trebui să existe agenţii săi de influenţă.

Mark Tkaciuk n-a fost considerat nicicând drept un apărător direct al intereselor Moscovei. Ba dimpotrivă, au fost momente în care se părea că Moscova îl consideră duşman. De exemplu, atunci când a fost anulată emisiunea cu participarea sa la un canal rusesc de propagandă în Moldova.

Mai ales că, emisiunea cu Tkaciuk a fost interzistă, iar cea cu Renato Usatîi, pe numele căruia în Rusia este intentat un dosar penal, a fost distribuită pe RTR-Moldova. De ce?

Nu fiţi creduli şi nu vă îmbătaţi cu apă

Politica externă a Rusiei devine din ce în ce mai fină şi sofisticată. Ruşii şi-au învăţat temele şi înţeleg bine ce înseamnă „soft power”. Este uimitor faptul că, de această dată, la fel ca şi acum 83 de ani, ursul rusesc îşi caută calea spre Chişinău prin Berlin.

Ar trebui oare să înţelegem ce legături atât de strânse există între cele două ţări?

Mulţi au atras atenţia că la ultimele alegeri parlamentare anume partidul lui Tkaciuk s-a bucurat de o largă susţinere mediatică din partea unor mass-media germane (de la DW până la un articol special, plin de laude, în Neues Deutschland). Însăşi Mark Tkaciuk, în pauzele dintre activităţile politice, primea granturi din partea Ambasadei germane. Iar unul dintre liderii „Congresului Civic” – Iurie Muntean, în cadrul unei emisiuni la un post autohton de televiziune s-a lăudat public cu susţinerea din partea IRI din SUA.

Ce se întâmplă? Ceva de neînţeles. Chiar sub nasul tuturor. Deschis. Şi ce e cel mai straniu, e faptul că politicienii moldoveni aflaţi la putere îşi permit să nu atragă atenţia la asta. Istoria şi urmaşii ar putea cataloga această miopie drept una criminală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite