VIDEO Manipulare şi sperietoare la televiziunea publică din Rusia: „Autorităţile moldovene sunt gata să-i împuşte pe cei care nu vor în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reportajul numit „Calul troian“ a fost difuzat în cadrul emisiunii de sinteză, de duminică
Reportajul numit „Calul troian“ a fost difuzat în cadrul emisiunii de sinteză, de duminică

Postul de televiziune rusesc de stat Pervîi Kanal a difuzat, aseară, un amplu reportaj despre semnarea acordurilor de asociere de către Georgia, Moldova şi Ucraina cu Uniunea Europeană. Materialul intitulat „Calul troian“ încearcă să demonstreze că documentele vor avea efecte dezastruoase pentru cele trei foste republici sovietice.

Cea mai mare parte a reportajului este dedicată Ucrainei. Jurnaliştii ruşi susţin că Acordul de Asociere, semnat de preşedintele Petro Poroşenko, va distruge economia ucraineană şi va deteriora relaţiile cu Rusia. Asta pentru că Ucraina n-ar fi gata să treacă tot procesul de producţie la standardele europene, iar Rusia ar putea să anuleze regimul economic preferenţial cu Ucraina pentru a-şi apăra piaţa de aşa-numita invazie a mărfurilor europene prin Ucraina. 

„Anume semnarea documentului cu Uniunea Europeană a pus începutul tensiunilor dintre Moscova şi Kiev. Refuzul de a-l semna l-a costat fotoliul pe preşedintele Ianukovici, ideea viitorului european a scos oamenii pe Maidan şi a divizat Ucraina, pentru că argumentele scepticilor că aderarea le va deschide europenilor piaţa ucraineană şi ameninţă Ucraina cu distrugerea economiei nu au fost auzite de adepţii asocierii. Acum, judecând după informaţiile agenţiilor, autorităţile moldovene, încercând să înveţe din greşelile altora, au permis poliţiştilor lor să tragă pentru a ucide, dacă la Chişinău vor începe protestele celor care nu-şi vor dori să meargă în Europa“, a spus prezentatoarea în deschidere.

Ideea nu a fost, însă, detaliată în reportaj şi nu s-a adus niciun argument sau sincron care ar proba că autorităţile de la Chişinău ar fi gata să tragă în eurosceptici. Asta în timp ce comuniştii, înainte de parafarea acordului, din noiembrie, au blocat timp de câteva zile strada, în faţa sediului Delegaţiei UE, fără să fie împiedicaţi de poliţie, chiar dacă acţiunea nu era autorizată.

Pe 27 iunie, şi publicaţia rusească liderul Partidului Social-Democrat, Victor Şelin (un anti-european declarat), şi făcând referire la o hotărâre aprobată de Guvern pe 19 iunie, prin care sunt stabilite nomenclatorul mijloacelor speciale şi al armelor de foc şi regulile de utilizare a acestora.

Autorii reportajului de la Pervîi Kanal au stăruit pe ideea că cele trei ţări vor suferi pierderi economice semnificative, urmate de disponibilizări în masă, din cauza că nu se vor putea alinia la standardele comunitare, iar mărfurile lor (inclusiv vinurile moldoveneşti) nu vor putea concura cu cele europene.

„În schimb, niciunul din cele trei state nu obţine nici măcar speranţa că va deveni vreodată membru al UE.  Nu există în acorduri un asemenea punct, cum nu există nici unul despre liberalizarea regimului de vize“, susţin jurnaliştii ruşi, uitând că Moldova a obţinut deja regimul fără vize, după un dialog separat cu UE.

Autorii nu au considerat de cuviinţă să le ia vreo replică oficialilor din Georgia, Moldova şi Ucraina sau experţilor pro-europeni. Singurul expert din Moldova citat în reportaj este Vissarion Ceşuev, un apropiat al comuniştilor şi un promotor al integrării euroasiatice. El spune că Acordul de Asociere „este un document colonial, fiind impuse nişte obligaţii doar unuia dintre parteneri“. „Înainte, pentru a ocupa un teritoriu, mai întâi veneau soldaţii, apoi comercianţii, care cumpărau conducătorii cu mărgele din sticlă. Acum e o tehnologie un pic diferită“, spune el, iar jurnaliştii sugerează că noua tehnologie ar fi cea a Maidanului.

Reportajul a fost urmărit şi de întreaga Moldovă, Pervîi Kanal fiind retransmis de către Prime TV - unul dintre posturile deţinute de către fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, democratul şi businessmanul Vlad Plahotniuc.

Anterior, Asociaţia Presei Independente a constatat într-un raport de monitorizare că cinci posturi ruseşti de televiziune retransmise în Moldova manipulează opinia publică, fiind chiar utilizate drept instrumente de propagandă. Organizaţia a cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să urmărească modul în care acestea funcţionează şi să aplice sancţiuni în cazul unor abateri grave de la legislaţie, inclusiv să oblige radiodifuzorii care le retransmit să acopere buletinele de ştiri şi emisiunile ruseşti cu produse locale sau europene.  

Expert media despre reportajul de la Pervîi Kanal: „Este un material de propagandă. CCA are toate motivele pentru a aplica sancţiuni“
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite