Liderul de la Tiraspol: Dialogul în reglementarea transnistreană nu poate fi oprit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Krasnoselski

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, salută interesul Preşedinţiei poloneze a OSCE de a contribui la continuarea dialogului dintre Moldova şi Transnistria, în pofida situaţiei dificile atestate. Chiar dacă în condiţiile de astăzi este practic imposibil de a convoca formatul de negocieri 5+2, dialogul nu poate fi oprit şi OSCE este gata să fie mediator.

Declaraţiile au fost făcute după întrevederea cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, preşedinte în exerciţiu al OSCE, transmite IPN. 

Vadim Krasnoselski spune că toţi participanţii formatului de negocieri „5+2” trebuie să garanteze punerea în aplicare a acordurilor semnate anterior. Este important ca niciuna dintre ţări să nu pună presiune pe plan politic, economic sau în orice alt mod. 

„Dacă aceste forme de presiune continuă, iar acordurile semnate anterior nu sunt implementate, atunci toate celelalte acorduri sau întâlniri vor fi exclusiv formale. Trebuie să ne străduim să obţinem rezultate”, a subliniat liderul transnistrean, adăugând că acordurile se semnează pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Într-o conferinţă de presă la Chişinău, Zbigniew Rau a remarcat că statutul special pentru Transnistria înseamnă integrarea într-o Republică Moldova paşnică şi democratică, unde sunt respectate drepturile omului şi unde societatea civilă se bucură de acele privilegii care sunt tipice pentru un stat democratic unde există supremaţia legii. OSCE va lucra în continuare pentru asigurare unei soluţii paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean. În contextul luptelor din Ucraina, devine şi mai importantă utilizarea dialogului şi a măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de soluţionare a diferendului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite