Igor Dodon: Şor, Candu şi poate Plahotniuc stau în spatele deciziilor CCM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon afirmă că discuţia sa telefonică cu fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Vladimir Ţurcan nu este motiv de destituire a acestuia din funcţie. În opinia oficialului, discuţiile respective reprezintă „o relaţie interinstituţională cu toate instituţiile, o relaţie obişnuită, normală”, notează IPN.

„Eu nu vreau să comentez unele dezbateri din interiorul Curţii Constituţionale pentru că am respect faţă de CC, anume în formatul ăsta. Eu am participat, atunci în funcţia de preşedinte, când era altă coaliţie de guvernare, la instaurarea acestei componenţe. Dar eu consider că aceste argumente nu sunt fondate. Nu s-a încălcat absolut nimic. Preşedintele ţării este preşedintele Consiliului Suprem de Securitate şi în momentul în care o decizie importantă care ţine de starea de urgenţă, a fost blocată de CC atunci seara, evident că trebuia să sun conducătorul de acolo, dacă era alt conducător, sunam alt conducător. Este reţea interguvernamentală, este reţea de stat, se sună şi se întreabă: scuzaţi, care-i situaţia? Ce-i cu legea aceasta, intră în vigoare sau nu?”, a declarat Igor Dodon la postul naţional de televiziune Moldova1.

Preşedintele ţării spune că sub conducerea fostului deputat socialist Vladimir Ţurcan, comparativ cu perioada de guvernare a Partidului Democrat, Curtea Constituţională a avut un comportament decent.

„Nu este vorba, cum a spus cineva, despre secretul votului. Vreau să vă reamintesc că anul trecut cineva chiar a declarat cum a votat, tot din membrii CC, pentru cine şi cum. Nu voi da nume pentru că se vor clarifica ei între ei. Categoric nu pot fi de acord că aceasta poate fi motiv pentru a lua astfel de decizii. Dar, şi-au asumat decizia respectivă, ţine de discuţiile lor interne. Haideţi să fim sinceri, conştienţi, că sub conducerea domnului Ţurcanu Vladimir, CC a avut un comportament, în opinia mea şi în opinia societăţii, foarte decent. Nu au fost acele derapaje care au fost în timpul guvernării precedente pana în luna iunie, când CC era instrument politic în mâinile PDM-ului şi ale lui Plahotniuc”, a adăugat Igor Dodon.

Şeful statului afirmă că în spatele ultimelor decizii ale CC privind blocarea şi suspendarea unor legi ar sta Ilan Şor, Andrian Candu şi chiar fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

„Noi vedem jocul politic şi noi ştim cine face acest joc politic. Şor, Candu, poate Plahotniuc din spatele lor. Acelaşi personaj Sîrbu care în iunie anul trecut era la 8 seara sau la 7 dimineaţa şi scria cereri de suspendare a preşedintelui sau a prim-ministrului Maia Sandu, e acelaşi personaj care a fost ieri la CC. Noi ştim ce se întâmplă, cunoaştem ce se întâmplă şi persoanele care încercă să captureze din nou instituţii de stat. Noi am mai dat jos regimuri oligarhice, îi vom mai da încă odată, a doua oară, a treia oară. Eu sper că Înalta Curte şi magistraţii din această Curte înţeleg riscurile în acest sens”, a precizat preşedintele ţării.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-sor-candu-si-poate-plahotniuc-stau-in-7965_1073105.html

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite