Guvernul a numit astăzi primii secretari de stat, la Economie, la Educaţie şi la Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvenul Iurie Leancă
Guvenul Iurie Leancă

Potrivit premierului Iurie Leancă, ministrul Educaţiei Maia Sandu a insistat să fie deblocat acest proces de numire a secretarilor de stat. Adjuncta şefei Educaţiei, Natalia Gavriliţă, a activat la Banca Mondială, ca şi Maia Sandu, şi are un master în politici publice la Harvard, anterior activând la Ministerul Economiei şi la Cancelaria de Stat.

Referitor la studiile ei la Harvard, şeful Guvernului a făcut o glumă, menţionând că în alte capitale acest lucru nu este apreciat, cu referire la „examenului de la Cotroceni“ a ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu.

La Ministerul Economiei a fost numită secretar de stat Lilia Palii, şefa Direcţiei dezvoltarea mediului de afaceri din cadrul aceleaşi instituţii, sau, potrivit ministrului Andrian Candu, "un bun profesionist, cu memorie instituţională, şi omul care a crescut în acest minister", având o experienţă de 20 de ani în sectorul public.

Secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a fost numit Nicolae Jelamschi, care are experienţă naţională şi internaţională, activând anterior în mai multe posturi în sănătate.

Misiunea secretarului de stat este să asigure legătura între conducerea ministerului şi a funcţionarilor. "Sperăm să beneficiem din plin de experienţa acestor oameni", a menţionat şeful Guvernului.

Secretarul de stat în Moldova nu este acelaşi lucru cu funcţiile similare din statele UE, ci ierahic este inferior postului de viceministru. Secretarii de stat au fost selectaţi de comisii de concurs guvernamentale.

Potrivit agora.md, funcţia de secretar de stat are cinci trepte de salarizare de la 7.400 până la 9.620 de lei.

Tot astăzi, Executivul l-a revocat din funcţia de viceministru al Economiei pe Dumitru Godoroja, care a ajuns deputat în Parlament, şi l-a numit în locul lui a lui Valeriu Triboi. Acesta a deţinut funcţia de director al Agenţiei pentru ProprietăţiPpublice, subordonată Ministerului Economiei. Totodată, au fost reconfirmaţi în funcţia de viceminiştri ai Economiei Tudor Copaci şi Octavian Calmâc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite