Expert american: Republica Moldova poate fi următoarea ţintă a lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

La trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia se confruntă cu o rezistenţă fermă şi neaşteptată din partea ucrainenilor. Unii experţi americani avertizează că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea lua în considerare Republica Moldova drept următoarea sa ţintă.

„În situaţia în care conflictul va escalada dincolo de Ucraina, Moldova este unul dintre locurile care se află pe primul loc pe listă”, a declarat pentru CNBC Adriano Bosoni, director de analiză la firma de gestionare a riscurilor Rane.

Moldova, ca şi Ucraina, nu este membru UE şi nici NATO, însă are aspiraţii să adere la ambele organizaţii. La fel ca şi în cazul Ucrainei, Moldova se confruntă şi ea cu un conflict separatist la frontiera Ucrainei - Transnistria. 

Fiind controlată de Kremlin, Transnistria ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care deja ar fi dislocat 1.500 de militari în zonă.

Putin ar putea să recunoască independenţa Transnistriei, cum a făcut-o în cazul Lugansk şi Doneţk, cu puţin timp înainte de invazia în Ucraina, sau Transnistria ar putea deveni punctul central al aşa-numitului eveniment „steag fals”, idee inventată de Rusia pentru a justifica o intervenţie militară, susţine Bosoni.

Potrivit expertului, odată ce Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei, acesta va fi un indicator clar că Putin intenţionează să extindă conflictul militar şi în Moldova.

Totuşi, expertul american a precizat că, actualmente, nu există semne ce ar arăta că Rusia are asemenea strategii în R. Moldova. El descrie această ipoteză ca „situaţie puţin probabilă, dar cu risc ridicat”.

Clinton Watts, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a accentuat că Republica Moldova este foarte slabă din punct de vedere militar şi nu ar putea opune vreo rezistenţă Rusiei.

Prin urmare, o invazie a Moldovei ar putea deschide o uşă în sud-vestul Ucrainei, a spus Watts, menţionând că Putin ar putea căuta un plan alternativ, având în vedere eforturile încă eşuate ale Rusiei de a încercui Kievul.

„Rusia ar păutea amâna planul de a încercui Kirevul şi să încerce să se încercuiască mai întâi pe Odesa”, a spus Watts. Potrivit lui, Rusia ar putea încerca apoi să cucerească sudul Ucrainei, după ce s-a apropiat deja de Mikolaiv, la 130 de kilometri spre estul Odesei.

„Cred că este mai probabil să dorească să ia sudul Ucrainei şi să-l reunească cu Transnistria, folosind asta ca rampă pentru a lua Moldova”, a adăugat Watts.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Moldova s-ar putea confrunta cu o soartă similară cu cea a Ucrainei, blocată în conflict cu o superputere globală, în timp ce aliaţii occidentali privesc de pe margine.

„În această regiune nu există nicio posibilitate să ne simţim în siguranţă acum”, a declarat preşedintele ţării, Maia Sandu, la începutul acestei luni, în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

La acea vreme, Blinken a promis sprijinul Americii pentru Moldova, care cu câteva zile mai devreme solicitase aderarea rapidă la UE. Dar fără a fi membru UE sau NATO, niciuna dintre aceste organizaţii nu va ajuta Moldova în mod substanţial.

Asta este ceea ce diferenţiază Moldova de alte state ex-sovietice, cum ar fi statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia, care şi-au exprimat toate preocupările privind securitatea naţională pe fondul ameninţărilor sporite din partea Rusiei. Toţi trei sunt membri ai UE şi NATO, iar aliaţii ar interveni în cazul unei invazii ruse.

Şi asta lasă Moldova într-o poziţie precară, dacă Rusia îşi va stabili că Moldova este următoarea sa ţintă, a spus Watts.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite