Dodon, cu mâna întinsă la Moscova. Putin a acceptat să transmită „tehnică de producţie rusească pentru nevoile oraşelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kremlin.ru
FOTO kremlin.ru

Igor Dodon a avut o nouă întrevedere sâmbătă, 14 iulie, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin. Preşedintele ţării susţine că liderul de la Kremlin ar fi acceptat solicitarea sa „privind transmiterea cu titlul gratuit a tehnicii de producţie rusească, pentru nevoile oraşelor şi localităţilor mari din Moldova”.

„Sper că în lunile imediat următoare, această asistenţă din partea Federaţiei Ruse va începe să ajungă în localităţile moldoveneşti”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă această chestiune, au mai fost discutate şi alte subiecte aşa ca „întreg spectrul relaţiilor bilaterale şi situaţia regională, inclusiv în domeniul securităţii”.

„Am menţionat progresul realizat în dezvoltarea cooperării comercial-economice, sporirea schimbului de mărfuri dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Am exprimat recunoştinţă pentru eforturile depuse de Preşedintele rus şi pentru sprijinul acordat în soluţionarea problemelor ce ţin de creşterea considerabilă a exporturilor de produse agricole din Moldova pe piaţa rusă în anul 2017”, a spus şeful statului.

Potrivit lui, „o atenţie sporită a fost acordată problematicii transnistrene”. 

„Am remarcat rezultatele pozitive în soluţionarea unui bloc întreg de probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceşti paşi consolidează în mod consecvent şi eficient încrederea între Tiraspol şi Chişinău. Contactele cu liderii regiunii transnistrene vor fi continuate”, a notat Dodon.

Preşedintele a afirmat că a dat „o apreciere declaraţiilor cu caracter antirusesc care au fost adoptate în ultimele săptămâni la diferite paliere internaţionale şi au vizat rolul procesului de pacificare în Republica Moldova”. 

„În calitate de şef al statului, am relevat caracterul cu totul politizat al acestora, care contravine situaţiei reale din Republica Moldova”, a specificat preşedintele.

În opinia sa, „declaraţiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operaţiunea de pacificare din Moldova şi fac parte din lupta politică internă şi poziţionare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova”. 

„Am reiterat importanţa majoră a tuturor participanţilor la operaţiunea de pacificare şi eficacitatea ei pe parcursul multor ani. Rezultatele operaţiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică şi de soluţionare grabnică a conflictului transnistrean”, a explicat Dodon.

Igor Dodon a anunţat că acceptat invitaţia lui Vladimir Putin de a efectua o vizită oficială în Rusia în toamna anului curent. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite