Deputaţii BCS au blocat tribuna Parlamentului, apoi au părăsit şedinţa. Ce i-a nemulţumit pe aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCS

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au blocat tribuna Parlamentului, după ce în plen, timp de aproape ore, a fost examinat un proiect de lege al Partidului Acţiune şi Solidaritate care prevede sancţiuni aspre pentru dezinformare şi răspândirea de falsuri de către furnizorii de servicii media, transmite IPN.

Parlamentarii BCS au criticat dur iniţiativa, acuzând guvernarea de cenzură şi dictatură, iar după anunţarea unei pauze, au declarat că părăsesc şedinţa în semn de protest.

Primul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei a fost proiectul PAS care prevede că furnizorii de servicii media care vor difuza conţinuturi calificate drept dezinformare sau ca informaţie ce afectează securitatea spaţiului informaţional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei. Acelaşi proiect prevede că, în cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă. Totodată, site-urile care vor admite dezinformări şi falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informaţii şi Securitatea.

Autorii proiectului şi-au argumentat propunerile prin faptul că dezinformarea şi informaţiile false au constituit şi constituie o provocare pentru securitatea informaţională a Republicii Moldova. În contextul evoluţiilor geopolitice, precum şi a situaţiei pandemice generate de infecţia coronavirus, amploarea acestui fenomen se intensifică, fiind răspândite ştiri care induc publicul în eroare în mod intenţionat şi au un impact semnificativ asupra percepţiei oamenilor.

În cadrul dezbaterilor, deputata Partidului Şor, Marina Tauber, a declarat că scopul acestui proiect este evident. Nu este vorba despre protejarea securităţii informaţionale, cum pretind autorii, ci de instituirea cenzurii pe reţelele de socializare şi „punerea pumnului în gura presei incomode şi neloiale guvernării”. „Libertatea opiniei şi a exprimării este garantată de Constituţie oricărui cetăţean. Libertatea de exprimare este un drept pe care l-am câştigat prea greu şi prea târziu, iar orice încercare de a suprima această libertate este o crimă”, a declarat deputata.

Parlamentara Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Adela Răileanu, a menţionat în luarea sa de cuvânt că PAS a adoptat politica paşilor mărunţi, care duc spre un stat poliţienesc, fără gândire de opoziţie şi fără opinie alternativă. „Nu mai încape îndoială că guvernarea este hotărâtă să-şi consolideze controlul politic asupra justiţiei şi să reducă la tăcere mass-media critică”, a spus parlamentara. În opinia sa, odată cu aprobarea acestui proiect, jurnaliştii, activiştii civici, partidele de opoziţie şi orice om liber din altă ţară „vor deveni ţinta guvernării atunci când adevărul lor nu va coincide cu adevărul ei”.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, şi-a îndemnat colegii să blocheze tribuna Parlamentului. PAS a propus să fie luată o pauză. În momentul în care preşedintele legislativului, Igor Grosu, anunţa o pauză de 30 de minute, Batrîncea a declarat că fracţiunea BCS părăseşte şedinţa în semn de protest faţă de proiectul dezbătut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite