Curtea Constituţională a suspendat legea prin care alianţa PSRM-Şor a redus atribuţiile preşedintelui R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Curtea Constituţională a dispus suspendarea acţiunii legii din 3 decembrie, care prevede transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea preşedintelui, în subordinea Parlamentului, transmite IPN.

„În esenţă, prin legea menţionată, Parlamentul a exclus din competenţa preşedintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi de a numi conducerea Serviciului şi stabileşte că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, menţionează Curtea Constituţională.

Decizia Curţii a fost pronunţată în cadrul examinării sesizării depuse de către deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite