Consilierul preşedintelui Zelenski: Din cauza celor care spun că NATO nu se va implica în conflict, agresiunea Federaţiei Ruse se va prelungi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua a 28-a de război ucraina rusia harkov Foto EPA-EFE

Mihail Podoleak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar mai mult. Podoleak consideră că Rusia încearcă să intimideze Ucraina distrugând oraşe şi creând catastrofe umanitare, pentru că armata rusă este incapabilă să lupte cu armata ucraineană, notează IPN.

El califică politica occidentală de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse drept una inteligentă şi numeşte Republica Moldova un „partener important”.

Consilierul preşedintelui Zelenski spune că este greu de anticipat sfârşitul războiului, în condiţiile în care Rusia are o populaţie de 140 de milioane de oameni, printre care autorităţile de la Kremlin vor găsi carne de tun care să fie folosită în Ucraina. Mihail Podoleak afirmă că sfârşitul războiului va fi asigurat prin rezistenţa armatei ucrainene  şi prin politica de sancţiuni a Occidentului. 

„Federaţia Rusă nu-şi doreşte creşterea calităţii vieţii cetăţenilor săi, Rusia vrea să înveţe alte state cum să trăiască. Din păcate, cetăţenii ruşi în ultima perioadă trăiesc în lumea lor iluzorie creată de propagandă prin care li se spune că sunt o ţară grandioasă, un imperiu, care trebuie să-şi recapete supremaţia mondială. Din acest motiv, ei nu privesc adecvat noţiunea de pace. Ei nu văd că lumea deja vinde tehnologii, confort, intelect, planeta demult trăieşte în alte dimensiuni, nu în cea a războiului. Din acest motiv este greu să faci prognoze, dar eu cred Ucraina a demonstrat că poate lupta cu această grupare agresivă numită forţele armate ruse şi a demonstrat că poate să-i pună pe agresori la punct. Al doilea aspect care îi dezarmează este politica inteligentă şi colectivă de sancţiuni. Totuşi, mai există un aspect şi el vizează declaraţiile negândite ale elitei politice occidentale, reprezentanţii statelor membre NATO care spun că NATO categoric nu se va implica în acest conflict. Acest factor nu face decât să prelungească agresiunea Federaţiei Ruse. Totul se poate prelungi de la câteva zile, până la săptămâni şi mai mult. Un lucru este cert, Ucraina în orice situaţie va câştiga”, a spus Mihail Podoleak, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Consilierul preşedintelui Zelenski a menţionat că războiul din Ucraina a spulberat miturile despre grandoarea armatei ruse care s-a dovedit a fi una complet nepregătită, fără nicio strategie militară. Totuşi, el spune că Ucraina nu subestimează capacităţile Federaţiei Ruse de a-şi pune la bătaie propriii cetăţeni şi de a folosi tactica încercuirii oraşelor, pentru a crea adevărate catastrofe umanitare, strategie pusă în aplicare în Siria.

„Ei nu au nicio strategie, au tehnică veche, singurul lucru în care ruşii au investit bani sunt sistemele de lansare a rachetelor, cu care ei reuşesc să distrugă oraşele paşnice. Ei nu folosesc aceste rachete împotriva armatei noastre, pentru că armata poate opune rezistenţă, dar lansează rachete spre blocuri de locuit şi spitale. Armata rusă, în pofida legendelor care circulau că ar fi foarte puternică, s-a dovedit a fi o armată primitivă din punct de vedere strategic. Noi n-am investit bani în armată, pentru că nu suntem o ţară militară şi, totuşi, Ucraina luptă eficient împotriva armatei ruse. Lor li se termină şi echipamentele militare şi resursele şi astea sunt semnale pozitive. Dar Rusiei nu-i va fi milă de propriii săi cetăţeni, de aceea va încerca să ne intimideze prin cantitate. Cantitate de rachete, de bombe şi de militari care vor fi trimişi ca să încercuiască oraşele ca să creeze catastrofe umanitare. Asta e tactica lor, folosită şi în Siria”, a mai spus consilierul liderului de la Kiev.

Mihail Podoleak a menţionat că Republica Moldova este un partener important pentru Ucraina, iar Kievul apreciază relaţiile strânse dintre cele două ţări. Consilierul preşedintelui Zelensky a menţionat că Ucraina împărtăşeşte temerile Republicii Moldova privind prezenţa unei enclave separatiste pe teritoriul său.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite