Avocaţii lui Filat spun că deputatului i-ar fi fost încălcate drepturile în Penitenciarul nr. 13. Ce explicaţii are DIP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lui Vlad Filat i-ar fi fost  încălcate drepturile când i s-a schimbat locul de arest. FOTO Alexandru Tarlev
Lui Vlad Filat i-ar fi fost  încălcate drepturile când i s-a schimbat locul de arest. FOTO Alexandru Tarlev

Avocaţii lui Vlad Filat susţin că deputatului liberal-democrat i-ar fi fost încălcate drepturile atunci când a fost transferat din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie în Penitenciarul nr. 13, transmite IPN.

Potrivit avocaţilor, lui Vlad Filat nu i s-a respectat dreptul de a-şi contacta soţia şi apărătorii pentru a le comunica locul de detenţie. Într-un comunicat de presă, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) precizează că lui Vlad Filat îi sunt respectate „cu stricteţe” condiţiile de detenţie, iar deputatul PLDM ar fi solicitat o convorbire cu rudele abia a doua zi după ce a fost transferat în penitenciar.

Biroul Asociat de Avocaţi „Popa şi Asociaţii” precizează într-un comunicat de presă că legislaţia prevede că „imediat după primire, deţinutului i se permite să comunice familiei, avocatului sau altei persoane locul unde este deţinut şi schimbarea acestuia”. În acest sens, avocaţii atrag atenţia că Vlad Filat, din momentul în care a fost efectiv transferat la Penitenciarul nr. 13, avea dreptul, iar Administraţia Penitenciarului avea obligaţia de a-i oferi posibilitatea să-şi contacteze rudele şi apărătorii. Însă, în pofida prevederilor, lui Vlad Filat i s-a oferit posibilitatea să contacteze telefonic soţia abia a doua zi - 24 octombrie. Totodată, nici unul dintre apărătorii lui Vlad Filat nu a fost contactat şi anunţat despre transferul clientului în cadrul Penitenciarului nr.13.

În comunicat se mai spune că după refuzul repetat al Administraţiei Penitenciarului nr.13 de a le permite să aibă întrevederi cu clientul, în perioada 23-25 octombrie, luni, 26 octombrie, la ora 10.30, Vlad Filat a fost vizitat la locul detenţiei de către avocatul Igor Popa. „Condiţiile de detenţie sunt acceptabile, iar starea de sănătatea este una satisfăcătoare”, se menţionează în comunicat.

Având în vedere refuzul neîntemeiat al reprezentanţilor Instituţiei penitenciare de a oferi avocaţilor dreptul la întrevederi cu clientul, avocaţii au înregistrat o plângere la Administraţia Penitenciarului nr.13 prin care au solicitat accesul necondiţionat al lui Vlad Filat la întrevederi cu apărătorii săi, întru asigurarea efectivă a dreptului său la apărare.

Totodată, DIP precizează că acordarea convorbirilor telefonice deţinuţilor se permite numai din iniţiativa şi la solicitarea acestora. Convorbirile la solicitarea rudelor sau altor persoane nu se admit, ei pot discuta doar cu reprezentanţii administraţiei, comunicîndu-le informaţia excepţională pentru a fi transmisă deţinutului. „Prin urmare, învinuitul Vladimir Filat a solicitat de a avea o convorbire cu rudele abia a doua zi - 24 octombrie 2015”, informează comunicatul DIP.

În comunicatul DIP se precizează că potrivit legislaţiei, „administraţia penitenciarului, în termen de 15 zile de la primirea condamnatului, înştiinţează instanţa de judecată despre acest fapt, comunică soţului, uneia din rudele deţinutului sau unei alte persoane, indicate de el, locul de detenţie, cu indicarea adresei poştale şi a cerinţelor privind întrevederile, lista obiectelor şi produselor alimentare de primă necesitate pe care aceştia le pot avea asupra lor, le pot primi în pachete sau le pot procura în magazinele penitenciarului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite