Veaceslav Negruţa: Pentru prima dată, într-un acord cu FMI sunt incluse reforme în justiţie

Veaceslav Negruţa: Pentru
prima dată, într-un acord cu FMI sunt incluse reforme în justiţie

FOTO Arhivă

Pentru prima dată, într-un acord cu Fondul Monetar Internaţional sunt incluse un set de reforme în domeniul justiţiei, or justiţia este marea problemă în Republica Moldova şi creează ulterior probleme de ordin economic, financiar şi social. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, transmite IPN.

Potrivit lui, unele elemente ce ţin de condiţii înaintate de FMI pentru semnarea acordului au fost deja identificate, plasate odată cu anunţul de decizie a bordului Fondului, ele vizează domeniul justiţiei. „Este vorba de sectorul bancar şi, în primul rând, de transparentizarea acţionariatului. Respectiv, vorbim de aplicarea formulelor de rezoluţie şi redresarea situaţiilor unor bănci care ar putea avea anumite dificultăţi, vorbim şi de sectorul finanţelor publice care, după cum este arătat în comunicatul de ieri, se confruntă cu diminuarea veniturilor la buget şi respectiv constrângeri bugetare, identificate de experţii FMI. Deci, pe aceste domenii va fi şi setul de măsuri, condiţii”, susţine Veaceslav Negruţa.
 
În opinia lui, în acordul cu FMI nu este vorba doar de acces la finanţare, deci partea financiară poate este doar un element şi nu cel mai important. Un acord cu FMI, pentru Republica Moldova, este important din punct de vedere al politicilor economice, financiare şi sociale, care urmează să fie implementate în următorii trei ani. Fostul ministru susţine că guvernarea va fi într-un fel obligată de propria societate, dar şi de partenerii externi, să dea dovadă de coerenţă în politicile promovate. Ca să se întâmple acest lucru, este şi un pachet financiar prevăzut de aproximativ 180 de milioane de dolari, care va fi oferit Republicii Moldova în următorii trei ani, însă nu toată suma imediat, şi nu e garantat că toată suma va fi acordată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: