Proiectul politicii fiscale şi vamale 2017 aprobat de Parlament în prima lectură

Proiectul politicii fiscale
şi vamale 2017 aprobat de Parlament în prima lectură

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. FOTO Sandu Tarlev

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind modificările şi completările în unele acte legislative în vigoare, prin care se anunţă obiectivele politicii fiscale şi vamale pentru 2017, transmite IPN.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că proiectul prevede un şir de facilităţi pentru cetăţeni, cât ţi pentru mediul de afaceri, precum şi măsuri de consolidare a încasărilor la bugetul de stat.
 
Printre facilităţile ce vizează cetăţenii sunt cele ce ţin de majorarea tranşelor de venit până la 31 140 lei, care vor fi impozitate cu cota minimă de 7%. Veniturile care depăşesc această sumă vor fi impozitate cu 18%. De asemenea, au fost majorate scutirile personale şi cele pentru persoanele întreţinute, ajustându-se la rata inflaţiei prognozată pentru anul viitor de 5 %
 
Mediul de afaceri va fi stimulat prin ajustarea perioadei de gestiune, care poate fi diferită de anul calendaristic, trecerea în cont a sumei TVA pentru serviciile prestate cu regularitate, aplicarea cotei de TVA de 8% pe tot lanţul de producere a biocombustibilului utilizat la producerea energiei termice şi apei calde. De asemenea, au fost extinse facilităţile fiscale pentru companiile din domeniul IT până în anul 2020.
 
Documentul prevede o majorare anuală a accizelor pentru produsele de tutun, începând din 2017 şi până în 2019. La fel, majorării sunt supuse accizele la produsele petroliere, iar cele la băuturile alcoolice sunt ajustate la rata de inflaţie pentru următorii trei ani.
 
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, finanţe şi buget Ştefan Creangă a anunţat că aşteaptă propunerile deputaţilor pân pe 5 decembrie , ca acestea să fi examinate, apreciat impactul şi, în măsura posibilităţilor , incluse în proiect pentru a doua lectură.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: