Ministerul Economiei din R. Moldova: Produsele importate din Ucraina, Rusia şi Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Gaibu, ministrul Economiei
Sergiu Gaibu, ministrul Economiei

În contextul războiului din Ucraina şi îngrijorările semnalate de către cetăţenii moldoveni în legătură cu prezenţa anumitor produse de consum în magazinele din Republica Moldova, Ministerul Economiei a comunicat că poartă discuţii intense cu asociaţiile de business, sectoarele economice şi colegii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Potrivit autorităţilor, produsele importate din Ucraina, Rusia şi Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte pieţe, inclusiv ţările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativităţii certificării de către ANSA a produsele alimentare şi de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană.

La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei ţări sus-menţionate asupra activităţii mediului de afaceri este nesemnificativ. Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federaţia Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi. Pentru reorientarea pe alte pieţe, Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM) pune la dispoziţia antreprenorilor o serie de programe de internaţionalizare. O bună parte din IMM deja exportă pe piaţa UE. Astfel, există practici bine definite şi organizaţiile de profil pot asista agenţii economici în acest sens.

Cât priveşte importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina şi 14% din Federaţia Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Pentru produsele importate din aceste ţări există alternative. Ministerul economiei a discutat cu importatorii şi reţelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite şi poartă discuţii cu partenerii lor din alte ţări pentru a substitui produsele de pe pieţele alternative. La moment, nu se atestă un risc asupra situaţiei macro-economice a ţării şi nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

”Trebuie să înţelegem că nu foarte multe poziţii necesită substituire sau reorientare pe alte pieţe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noştri naţionali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităţilor de producere internă. Şi aici discutăm intens cu producătorii şi Ministerul Agriculturii pentru a evita perturbarea lanţului de produse agro-alimentare”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite