Dezvăluiri alarmante despre BEM: „În câteva zile, au fost scoase sute de milioane de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obligaţiile BEM ar putea depăşi valoarea activelor curente. FOTO Arhivă Adevărul
Obligaţiile BEM ar putea depăşi valoarea activelor curente. FOTO Arhivă Adevărul

Banca de Economii a Moldovei (BEM) se confruntă cu probleme grave din cauza imposibilităţii de a recupera plasamentele de la Banca Socială, în perioada 15-26 mai, fiind retrase depozite în sumă de circa 496 milioane de lei, se arată în arportul companiei de audit „Grant Thornton” pentru anul 2014.

Potrivit auditorilor independenţi, la sfârşitul anului 2014, Banca de Economii a Moldovei (BEM) a înregistrat un sold al pierderilor de 244,5 milioane de lei „şi a încălcat câţiva indicatori prudenţiali”. Astfel, în perioada 15-26 mai, soldul depozitelor s-a redus cu circa 496 milioane de lei şi Banca Naţională a Moldovei a mai acordat Băncii de Economii 800 de milioane de lei. În raportul companiei „Grand Thornton” se arată că, la 31 decembrie, BEM avea plasamente la Banca Socială în valoare totală de 10,8 miliarde de lei, inclusiv valoarea aferentă dobânzii, trasferate către asceastă bancă în noiembrie 2014. Aceste plasamente reprezintă 78% din valoarea activelor BEM. 

„La data de raportare, depozitele au fost restante şi nu au putut fi recuperate din cauza regimului special de administrare şi a moratoriului asupra tuturor creanţelor debitorilor faţă de Banca Socială instituit de Banca Naţională a Moldovei. BEM nu a evaluat recuperabilitatea acestor plasamente şi noi nu am putut să obţinem probe suficiente cu privire la valoarea recuperabilă a acestor plasări la Banca Socială cât şi la impactul deprecierii posibile a bilanţului şi a cheltuielilor aferente. În noiembrie 2014, BEM a expediat bani în numerar în sumă de 200 de mii de lei la Banca Socială, fără a avea înregistrată decontarea de compensare, sumă care nu a mai fost recuperată din cauza regimului de administrare specială”, se spune în raport. 

În acelaşi timp, la sfârşitul anului trecut, BEM avea soldul conturilor curente la Banca Socială în sumă de 433,5 milioane de lei. Reprezentanţii companiei de audit „Grand Thornton” susţin că, în septembrie 2013, un grup de companii, inclusiv acţionari, au acordat împrumuturi Băncii de Economii a Moldovei cu scadenţa de şase ani. La 31 decembrie, BEM avea astfel datorii în sumă de 784,6 milioane de lei, inclusiv la acţionari - în sumă de 423,7 milioane de lei. „Reieşind din condiţiile contractuale de împrumut, nu există clauze expres care prevăd obligaţia de rambursare anticipată a acestor datorii. Cu toate acestea, în baza faptului că emisiunea suplimentară de acţiuni a fost anulată, există posibilitatea ca acţionarii să solicite anticipat rambursarea împrumuturilor”, constată auditorii independenţi. 

Valoarea pierderilor BEM din deprecierea creditelor analizate constituie, la 31 decembrie 2014, peste 747,3 milioane de lei. „Suplimentar, dacă BEM nu va reuşi să recupereze banii plasaţi la Banca Socială, obligaţiile sale curente vor depăşi valoarea activelor curente”, atenţionează experţii. 

Astfel, ei susţin că în aceste condiţii Banca nu îşi mai poate continua în regim normal activitatea. Mneţionăm că BNM a instituit, pe 27 noiembrie 2014, regim de administrare specială la BEM, Unibank şi Banca Socială ca urmare a depistării a mai multor tranzacţii ilicite. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite