Prima întâlnire Osipov-Ştanski. Discuţii „bune” între două părţi conflictuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Osipov şi Nina Ştanski s-au întâlnit la sediul Misiunii OSCE din Chişinău
Victor Osipov şi Nina Ştanski s-au întâlnit la sediul Misiunii OSCE din Chişinău

Prima întâlnire din acest an dintre noul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Victor Osipov, şi reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, a fost una „importantă şi bună”. Aşa au calificat-o cei doi după ce au discutat astăzi, la sediul Misiunii OSCE la Chişinău, aproape două ore şi jumătate.

„A fost o experienţă intersant şi plăcută să încep dialogul cu Nina Ştanski. Nu a fost neapărat simplu, dar interesant şi promiţător”, a declarat jurnaliştilor Victor Osipov.

Potrivit lui, această primă întâlnire din anul 2015 „este o oportunitate pentru a reevalua modul în care a avut loc dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol până acum”. „Poate mi-am pus ca şi scop să renunţăm la o serie de paşi care au dus la complicarea relaţiilor înter cele două părţi negociatoare. Acest lucru ar fi de mare folos, să ne concentrăm pe alte chestiuni concrete şi capabile. Şi Chişinăul, şi Tiraspolului simt constrângerile economice din regiune. Suntem interesaţi să nu pierdem timpul pentru a discuta subiecte artificiale”, a specificat vicepremierul moldovean.

Cele două părţi au anunţat că au convenit ca săptămâna viitoare să fie concovaţi toţi şefii grupurilor de lucru pentru luarea deciziilor în cadrul unui forum larg, pentru a discuta problemele din diverse domenii. „Avem probleme care nu pot răbda”.

Victor Osipov şi Nina Ştanski au mai spus că în viitorul apropiat urmează să fie revitalizat formatul de negocieri 5+2 şi pusă la punct întâlnirea dintre prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici şi liderul regiunii transnistrene Evgheni Şevciuk. 

Şi şefa aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol, reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Nina Ştanski, s-a arătat „bucuroasă” de această întâlnire, lăudând „deschiderea” părţii moldoveneşti. „Dialogul e necesar, oricât de multe probleme între cele două părţi ar fi. Problemele create până acum au schimbat puţin formatul de discuţii, dar mi s-a părut că partea moldovenească este gata să conlucreze. Sarcina noastră este de a „repara” podurile dintre cele două maluri ale Nistrului şi să găsim soluţii la chestiunile sensibile”, a menţionat Ştanski.

Potrivit lui Ştanski, în cadrul şedinţei lărgite a experţilor din cadrul tuturor grupurilor de lucru se vor discuta problemele din domeniul transportului, economic, educaţie.

Întrebată de jurnalişti care au fost premizele care au stat la baza deciziei Tiraspolului de a introduce cartea verde pentru maşinile din partea dreaptă a Nistrului, Nina Ştanski a evitat să ofere un răspuns.

Deşi Victor Osipov s-a arătat „plăcut surprins” de faptul că în cadrul discuţiilor de azi „s-au evitat aprecierile negativiste sau foarte critice a unei părţi în adresa celeilalte părţi”, Nina Ştanski a recunoscut că „negocierile nu sunt între două persoane, dar între două părţi, între care încă există conflicte destul de dure”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite