Misterele din jurul morţii lui Butmalai. O scrisoare de adio cu nume de politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Ion Butmalai.
Fostul deputat Ion Butmalai.

Procuratura a informat oficial că în cazul decesului fostului deputat Ion Butmalai a fost declanşată o anchetă pentru omor, după ce iniţial fusese comunicată ipoteza sinuciderii. Avocata Ana Ursachi ne-a dezvăluit că Butmalai a lăsat în urma sa mai multe foi scrise de mână în care apar nume de politicieni.

În cazul morţii fostului deputat Ion Butmalai există mai multe nelămuriri: de ce s-a împuşcat cu pistolul în piept şi nu în cap aşa cum se întâmplă de obicei? Ce scrie pe foile lăsate în urma sa, ce nume apar în această ultimă scrisoare? Comunicatul oficial al procuraturii mai spune că au fost găsite două tuburi de cartuş - ceea ce înseamnă că au fost trase două focuri de armă. Pe de altă parte, a fost deschisă o anchetă pentru omor în cazul acestui deces.

Comunicatul procurorilor

Conform unui comunicat oficial, decesul deputatului Ion Butmalai a survenit în urma unei ”plăgi împuşcată transfixiantă, în regiunea de stânga a toracelui, cu plagă de ieşire la nivelul spatelui pe stânga”. Diagnosticul fixat iniţial de medicii legişti a fost confirmat de medicii care au efectuat necropsia. În urma acesteia nu au fost depistate alte leziuni corporale , specifice unei autoapărări. La faţa locului au fost găsite două tuburi de cartuşe şi un pistol, deţinut legal de către Butmalai Ion, precum şi o „scrisoare de adio”, scrisă de mână. Confirmarea autenticităţii acestei scrisori urmează să fie supusă verificărilor suplimentare.

Dubiile avocatei

Ana Ursachi, avocata familiei deputatului Ion Butmalai, afirmă că nu poate spune nimic cu certitudine, însă există foarte multe semne de întrebare în acest caz. „Nu pot să fac o acuzaţie că cineva a făcut un omor. Însă nu cred în versiunea de suicid şi nu aş vrea ca ea să fie unică şi prioritară, deoarece din tot ce s-a examinat ieri la faţa locului putem desprinde că poliţia este obligată să mai aibă şi alte versiuni precum omor, omor din intenţie, omor din imprudenţă. Sau dacă totuşi se admite versiunea unei sinucideri, atunci înainte de suicid mai este şi determinare la suicid. Acesta este de asemenea un articol penal prevăzut de normă. Şi nu doar opinia mea este acest lucru. Şi deocamdată opinia poliţiei. Dosarul în privinţa decesului domnului Butmalai este pornit pe articolul 145, asta însemnând omor. Iar dacă într-o bună zi nu va mai fi omor, va trebui să existe o motivare serioasă”, ne-a declarat Ana Ursachi.

Detaliile scrisorii

Avocatul familiei Butmalai spune că pe masa de lucru a lui Ion Butmalai s-au găsit cinci sau şase coli, pe care erau înşirate mai multe reflecţii ale lui. În aceste rânduri era expusă dezamăgirea şi tristeţea lui faţă de anumite evenimente. ”Era o foaie unde el chiar înşiră nişte nume, pe care nu le pot oferi pentru a proteja secretul anchetei. Sunt nume despre care nu vorbeşte frumos, despre care zice că le doreşte tot răul celor care i-au făcut şi lui rău. Aceste foi nu au o continuitate. Pe o foaie sunt nişte nume, pe alta nişte gânduri, pe a treia sunt nişte adresări către familie şi pe a patra iar gânduri. Din această cauză nu putem să facem o concluzie că este o scrisoare, cu atât mai mult o scrisoare de adio”, ne-a declarat avocata. Ana Ursachi spune că pe una dintre foi este scris un mesaj către familie, care sună cam aşa: „Dragă fiu, ai grijă de familie, ai grijă să nu râdă nimeni de numele Butmalai”. Ea mai spune că dacă această singură foaie cu asemenea tipuri de mesaje poate fi interpretată ca scrisoare de adio, atunci „eu vreau ca ea să fie colaborată cu celelalte 4-5 foi”. „Sunt şi alte nume, dar sunt şi nume de politicieni” a menţionat Ana Ursachi.

Conferinţa anulată

Referindu-se la realizările deputatului, Ana Ursachi a lăsat să se înţeleagă că Ion Butmalai ar fi putut avea duşmani. „A fost un om care într-adevăr a deţinut informaţii. Numai cât costă deconspirarea punerii la cale a schemii de fraudare a Băncii de Economii”.

Referindu-se la conferinţa „Butmalai rupe tăcerea” anunţată de deputat cu o săptămână înainte de decesul său, Ana Ursachi spune că motivul pentru care nu a vut loc nu e legat de sănătate, aşa cum ar fi anunţat Butmalai. „Nu este adevărat. În ziua aia vorbisem la telefon cu el şi era perfect sănătos. Au fost alte motive care l-au determinat să anuleze conferinţa şi pe care eu nu am reuşit să le aflu, deoarece nu am reuşit să mă văd cu el”. Avocatul mai spune că s-ar putea să nu-şi ierte „toată viaţa” faptul că nu s-a întâlnit cu el în acea zi. „Poate lucrurile ar fi stat altfel, dacă aflam de ce a renunţat în ziua aia la conferinţă”.

Sinuciderea cu pistol vizează de obicei capul

Dan Antonescu, colonel în rezervă, fost şef al Serviciilor Omoruri al Poliţiei din Bucureşti, ne-a declarat că sinuciderile cu arme de foc sunt ceva mai rare, deoarece, de regulă la ele decurg cei care deţin o armă în mod legal. Dacă ne referim la pistol, de cele mai multe ori, arma vizează zona capului.

„Fie că se împuşcă în tâmplă, fie că se împuşcă în gură sau sub bărbie, aceste zone nu permit supraveţuirea. Dacă vorbim de arma de vânătoare, mai greu de manevrat şi de adus în zona capului, am întâlnit cazuri când sinucigaşii s-au sprijinit cu pieptul în armă şi au tras”, ne-a declarat Dan Antonescu.

Garajul, un loc retras

„Motivul pentru care un sinucigaş procedează aşa nu-l va afla nimeni, pentru că ce e în mintea sa rămâne acolo. Dar putem să vorbim despre anumite deziluzii, sentimentale sau profesionale, afecţiuni psihiatrice, schizofrenie” spune fostul poliţist. Din punct de vedere psihologic, există multe cazuri când sinucigaşul şi-a ales ca loc de comitere a crimei împotriva propriei fiinţe un loc mai retras, un garaj, o debara, undeva unde are senzaţia că nu-l vede nimeni şi nu-l poate opri sau posibil, de a nu face multă mizerie.

Explicaţia celor două tuburi

Făcând referire la cele două tuburi de cartuş găsite la locul decesului lui Ion Butmalai, Dan Antonescu spune că este posibil ca acesta să fi tras şi un al doilea foc de armă, chiar dacă a fost lovit de primul. Însă din cauza mişcării dezordonate provocate de şocul primului glonţ, cea de a doua lovitură şi-a schimbat direcţia. Nu sunt excluse cazurile când sinucigaşii trag de de mai multe ori.

Date statistice privind numărul sinuciderilor în Republica Moldova

În anii 1991-1995- se atestă o creştere a cazurilor de suicid, de la 681, la 791. În anii 1996-2000 s-a manifestat o descreştere a cazurilor de suicid, de la 791 de cazuri, la 544. În perioada anilor 2001-2013 se atestă o altă scădere a cazurilor de suicid, în jur de 600.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite