Acord nou de recunoaştere reciprocă a diplomelor de către Moldova şi România

Acord nou de recunoaştere reciprocă a diplomelor de către Moldova şi România

Republica Moldova şi România urmează să semneze Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Comisia parlamentară politică externă şi integrare europeană a aprobat avizul consultativ de iniţiere a negocierilor şi aprobarea semnării acestui acord, transmite IPN.

Documentul conţine reglementări pentru recunoaşterea reciprocă a actelor de studii obţinute anterior adoptării Procesului de la Bologna. Totodată, vor fi recunoscute şi echivalate actele de studii obţinute în învăţământul general din Republica Moldova cu durata de 10 sau 11 ani.

În prezent, baza normativă de realizare a procedurilor de recunoaştere academică şi profesională este Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţii de învăţământ acreditate în Republica Moldova şi România, document semnat în 1998 şi modificat în 2010. Între timp, sistemele educaţionale din Republica Moldova şi România au cunoscut un proces continuu de modernizare şi transformare.

Potrivit prevederilor legale, în cazul tratatelor internaţionale care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, adoptarea deciziei cu privire la iniţierea negocierilor este precedată de consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările