Poftiţi la ceapă! Începe festivalul de la Pericei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Pericei începe astăzi cea de-a cincea ediţie a Festivalului Cepei. Aici se află singurul monument din lume dedicat acestei legume.  În urmă cu patru ani, ceapa de Pericei a făcut ca localitatea  să intre în  Guinnes World Records.

Sărbătoarea cepei începe astăzi la Pericei la ora 12.00, când în curtea şcolii din localitate se va da startul tradiţionalului concurs de împletit ceapă. Tot aici se vor desfăşura şi alte competiţii, dedicate copiilor şi nu numai, urmând ca de la ora 16.00 "ostilităţile" se se mute la Primărie, unde vor fi sărbătorite cuplurile care au împlinit sau împlinesc anul acesta 50 de ani de căsnicie. De la ora 18.00 este programată deschiderea oficială a festivalului, iar de la 19.00 are loc un concert creştin, urmat de o discotecă în aer liber.

Mâine, participanţii la sărbătoare sunt invitaţi să participe la o slujbă religioasă - de la ora 10.00, la biserica din localitate - după care va avea loc o depunere de coroane de flori la monumentelor eroilor. Distracţia începe mâine de la 15.30, când pe scena amenajată special pentru această sărbătoare vor urca mai multe ansambluri folclorice din zonă şi solista de muzică populară Ileana Domuţa Mastan, fiică a satului. De la ora 18.00 este rândul muzicii uşoare, iar la 22.00 este programat un joc de artificii. Sărbătoarea se va încheia cu un bal în aer liber.

 De patru ani în Cartea Recordurilor

În  anul 2007 comuna Pericei a devenit o „celebritate” atestată prin prin ceapă. Dacă până atunci se ştia  de renumita ceapă, doar prin viu grai, în urmă cu patru ani „ceapa made in Percei” a devenit un brand şi a intrat în Cartea Recordurilor.  Acolo  s-a ridicat un monument dedicat Cepei şi tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume de până acum, care a avut 4.527 de metri.

100 de tone de ceapă anual


La Pericei, cultivarea cepei este o tradiţie moştenită din tată fiu, atestată de aproape 850 de ani. „În fiecare gospodărie de la noi se cultivă ceapă. Anual la Pericei se produc  circa 100 de tone ceapă”, spune primarul comunei, Boncidai Csaba. Ceapa de la Pericei a ajuns să fie comercializată în toate colţurile ţării dar şi în străinătate precum Ungaria, Germania şi Austria. „După mulţi ani  am reuşit să punem în practică ideea noastră da face din ceapa de la noi un brand. În 2007 am reuşit.  Atunci am luat legătura cu cei de Guinnes Book şi le-am spus ceea ce dorim să facem. A fost destul de greu. La început ne-au cerut bani  circa 5.000 de lire sterline, însă  după aceea , după lungi negocieri  şi după ce au văzut exact despre ce este vorba  au venit  gratis”, mărturiseşte primarul.

Prăjitură cu ceapă

Ceapa de la Pericei face parte şi din bucătăria tradiţională. În fiecare gospodărie se foloseşte pentru a prepara  un întreg meniu: de la aperitiv  până la desert. „Două mâncăruri nu se pot face fără ceapă. Tăieţei în lapte şi grişul în lapte. Atunci când vine vorba de gătit cu ceapă,  fiecare familie din  comuna noastră ştie să gătească orice cu ceapă. Inclusiv prăjitură cu ceapă şi alte deserturi. Sunt metode de prepare specifice zonei noastre: de exemplu prin fierbere sau prin frigere ceapa îşi pierde aroma specifică şi devine dulce.  Un gust excepţional”, a adăugat edilul.

Luna  viitoare, în perioada 10-12 octombrie  reprezentanţii primăriei  şi  câţiva producători de ceapă din comunitate vor ajunge la Bruxelles  unde  vor  organiza expoziţie cu produse obţinute exclusiv din ceapă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite