Un vameş şi un poliţist de frontieră, excluşi din sistem după ce ar fi măsluit controalele vamale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Albita
Vama Albita

MagistraţiiTribunalului Vaslui au finalizat cercetarea judecătorească în dosarul în care un vameş şi un poliţist de frontieră de la Vama Albiţa au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au fost complici la transporturi de contrabandă cu butaşi de viţă de vie.

Judecătorii vasluieni i-au găsi vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pe agentul Alberto Remus Chiriac şi pe vameşul Dănuţ Prepeliţă, stabilind pentru fiecare câte o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Timp de doi ani de zile, cei doi au stabilite o serie de obligaţii, le este interzis să părăsească teritoriul României, fără încuviinţarea instanţei şi nu mai au voie să exercite funcţia de poliţist de frontieră, respectiv inspector vamal. În plus, ei au fost obligaţi de judecători să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Alberto Remus Chiriac, agent în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, şi Dănuţ Prepeliţă, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Albiţa, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA fiind acuzaţi că au măsluit un transport cu butaşi de viţă de vie, permiţând intrarea unui camion încărcat cu aproape 13.000 de butaşi, în valoare de peste 77.000 lei, fără a fi înregistrat şi fără a fi convocaţi specialiştii fitosanitari care au obligativitatea de a controla importul şi tranzitul de plante şi produse vegetale. 

Moldovenii care au introdus ilegal butaşii în România intenţionau să îi vândă pe piaţa din Huşi. La intrarea în municipiul Huşi au fost opriţi de un echipaj de Poliţie, pentru un control de rutină.

Iniţial, poliţiştii au sesizat procurorii huşeni, însă ulterior, pe parcursul cercetărilor s-a constatat că intrarea ilegală în ţară a transportului cu butaşi a fost sprijinită de vameşi şi poliţiştii de frontieră, dosarul fiind preluat de procurorii anticorupţie.

Parola de trecere a frontierei: ”Sunt vorbit!”

Potrivit procurorilor DNA, poliţistul Alberto Remus Chiriac şi vameşul Dănuţ Prepeliţă se aflau împreună de serviciu în data de 28 aprilie 2014, pe sensul de intrare în ţară. Primul se ocupa de controlul de frontieră al călătorilor, iar al doilea de controlul vamal al autocamioanelor şi autocarelor.

”Agentul de poliţie (colegul lui Chiriac - n.r.) l-a informat că nu poate intra în România cu astfel de plante, însă acesta (cetăţeanul moldovean - n.r.) i-a solicitat permisiunea continuării deplasării, afirmând că «este vorbit». Imediat după efectuarea acestei constatări, poliţistul l-a informat pe inspectorul vamal, inculpatul Prepeliţă Dănuţ, cu privire la faptul că respectiva autoutilitară conţinea o cantitate mare de butaşi de viţă de vie şi că nu îi va permite intrarea pe teritoriul României”, se arată în actul de sesizare al instanţei.

Şoferul moldovean a fost informat că nu poate intra cu respectiva canitate de butaşi în România pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale. Basarabeanul s-a conformat şi a plecat din vamă spre Republica Moldova. După o oră, camionul a intrat din nou în vamă. Poliţistul de frontieră care îl verificase anterior se afla în procedura de verificare a altui mijloc de transport, astfel că a solicitat colegului său, Remus Alberto Chiriac, să efectueze controlul de frontieră, avertizându-l totodată că repectiva autoutilitară se mai prezentase în vamă în urmă cu o oră în vamă şi era încărcată cu butaşi de vie.

Cum se mimează un control de frontieră

După verificarea documentelor, poliţistul Chiriac a cerut cetăţeanului moldovean să deschidă autoutilitara ocazie cu care a observat că aceasta avea aceeaşi încărcătură cu butaşi de viţă de vie. În calitate de coordonator al echipei de control, ”inculpatul prepeliţă Dănuţ a mimat efectuarea controlului şi, fiind în cunoştinţă cu natura transportului efectuat, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la nesesizarea specialiştilor fitosanitari din cadrul Inspecoratului de Carantină Fitosanitară Vamală Albiţa a permis intrarea autoutilitarei pe teritoriul României”, spun procurorii DNA.

În plus, poliţistul Remus Alberto Chiriac şi-a minţit colegul care efectuase anterior controlul, afirmând că în autoutilitară nu mai erau decât două legături cu butaşi. Mai mult, spun procurorii anticorupţie, poliţistul Chiriac a apăsat butonul de deblocare a barierei şi a permis intrarea în România a transportului cu butaşi, fără a înregistra în aplicaţia informatică intrarea pe teritoriul României a celor doi cetăţeni moldoveni şi a autoutilitarei.

Omisiunile care i-au dat de gol pe funcţionari

La rândul său, vameşul Prepeliţă, pe tot parcursul zilei controloase 48 de mijloace de transport, iar în registrul consemnase pentru fiecare în parte felul controlului (fizic, sondaj, control amănunţit etc) precum şi rezultatul controlului (liber vamă, întors din trafic, bunuri taxate, sancţiuni din). A avut însă, o singură excepţie: transportul de viţă de vie, unde nu a consemnat nimic.

În ultimii ani, peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, contrabandă sau infracţiuni de crimă organizată.

Mai puteţi citi şi: 

EXCLUSIV Dimensiunea şpăgii la Albiţa: 4.000 de euro găsiţi în poşeta şefei pe "colectare". 17 vameşi arestaţi preventiv

VIDEO Zeci de mii de euro şi "alte valute" găsite în birourile şi maşinile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră din Leuşeni şi Albiţa

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite