FOTO S-a dat startul croazierelor pe Dunăre. Severinul, exclus din lista unor tour operatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Sofia" a acostat în Portul Turnu Severin FOTO Corina Macavei
"Sofia" a acostat în Portul Turnu Severin FOTO Corina Macavei

A început sezonul croazierelor pe Dunăre. După formalităţile vamale, turiştii se urcă în autocare, care îi conduc în staţiunea Băile Herculane. În Portul severinean nu au ce vizita, nu există un punct de informare turistică, nu există un stand de vânzare cu produse tradiţionale, ceva ce ar putea să cumpere turiştii şi care să le amintească peste ani că au fost în Turnu Severin.

În Portul Drobeta Turnu Severin a acostat vasul de croazieră  sub pavilion bulgăresc “Sofia”. Un vas de trei stele, unde turiştii germani şi austrieci sunt trataţi regeşte. Plătesc circa 1000 de euro pentru această croazieră, dar au tot confortul la dispoziţie. Călătoria a pornit din Passau-Germania şi are ca destinaţie Delta Dunării. “Sofia”, la bordul căreia se află 116 pasageri este un mic hotel plutitor. „Sofia este o navă-hotel ceea ce înseamnă că oferim toate serviciile care se găsesc într-un hotel. Avem toată gama de servicii: salon de înfrumuseţare, masaj, avem şi un doctor la bord care se îngrijeşte de sănătatea pasagerilor”, ne-a spus managerul navei.  Despre Drobeta Turnu Severin nu ştiu nimic, dar turiştii sunt nerăbdători să calce pe pământul românesc şi spun cu zâmbetul pe buze că sunt dornici să afle cât mai multe lucruri despre istoria locului. Poliţiştii de frontieră severineni au verificat documentele de călătorie al pasagerilor aflaţi la bordul navei. Controlul s-a efectuat rapid, turiştii, toţi de vârsta a treia, din Germania, Austria fiind foarte disciplinaţi şi amabili. Cu un autocar au fost conduşi în staţiunea Băile Herculane, după care vor face un mic popas în oraşul Orşova.

Lipsesc magazinele cu suveniruri

Din păcate, “Sofia” este unul din puţine vase de croazieră care opresc la Turnu Severin în acest sezon fiindcă operatorii din turism preferă să acosteze în Giurgiu ori în Olteniţa, şi mai puţin la Turnu Severin, un oraş pe care îl găsesc în momentul de faţă neatractiv.  Lucruri banale în aparenţă, precum achiziţionarea unei cărţi poştale sau al unui magazin de unde pot fi cumpărate diverse suveniruri reprezentative pentru Drobeta, lipsesc cu desăvârşire. Pentru turiştii străini însă aceste lucruri contează foarte mult.

“Nu se investeşte”

„Cele mai multe nave de croazieră opresc la Giurgiu, Olteniţa, avem navele maritime care opresc la Constanţa. De altfel, anul acesta se preconizează că vom avea mult mai multe nave martimie faţă de anul trecut datorită situaţiei din Ucraina. Multe şi-au schimbat traseul şi nu se vor mai duce la Odesa, vor veni la noi astfel că o mare parte dintre ele le-am preluat noi şi ne vom ocupa de servicile la ţărm, ceea ce este un plus pentru noi ca turism.  Noi nu avem foarte multe nave care ancorează aici la Turnu Severin, sunt destul de puţine comparativ cu celelalte porturi, dar sperăm să se îmbunătăţească cumva situaţia fiindcă zona este destul de frumoasă. În Severin cred că ar trebui să se investească mai mult în reabilitarea obiectivelor turistice, la fel şi în staţiunea Băile Herculane, avem foarte mult potenţial, dar nu se investeşte, nu avem şosele corespunzătoare”, spune Alexandra Mihai, reprezentantul unei agenţii de turism din Bucureşti.

În Severin, turiştii merg în Parcul Central

În Turnu Severin potenţial există, dar nu este îndeajuns să convingi turiştii să coboare din vas. Cetatea Medievală a Severinului şi Palatul Cultural Teodor Costescu, dar şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin sunt de peste  trei ani de zile într-un amplu proces de reabilitare. La momentul finalizării lucrărilor, aceste trei mari obiective turistice ar putea deveni  un produs turistic excepţional pentru turiştii care ajung în România în croaziere pe Dunăre, dar care acum ocolesc Severinul. Până atunci, turiştii sunt invitaţi să viziteze parcul central al Severinului, unde se găsesc statuile lui Decebal şi Traian. “Sunt turişti din Germania care acostează pentru prima dată aici în România, mergem la Băile Herculane, la o catedrală romano-catolică din Orşova unde va fi un concert de orgă şi apoi înapoi în Turnu Severin vom merge în parcul central la statuia lui Decebal şi Traian”, spune Adrian Dudu, ghid turistic la o agenţie de turism din Bucureşti.

Citeşte şi:

Tensiunile din Ucraina, mană cerească pentru afacerile lui Mazăre: zeci de nave de croazieră, cu mii de turişti străini, vor acosta la Constanţa în loc de Odesa

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite